De Sagrada Familia zal klaar zijn in 2026

Sagrada Familia
Foto: Carlos Rabada/Unsplash

Als sinds 1882 bouwt men in Barcelona aan de Sagrada Familia van architect Antoni Gaudí. Heel lang leek het erop alsof de basiliek nooit gereed zou komen, maar de laatste jaren schiet de bouw flink op. De La Sagrada Familia Foundation heeft onlangs laten weten dat de bouw in 2026 afgerond zou zijn.

Dat is een mooi symbolisch jaartal, want 2026 is precies 100 jaar na het overlijden van de architect van de Sagrada Familia (of Basílica i Temple Expiatori de la Sagrada Família, zoals de basiliek officieel heet). De belangrijkste onderdelen van het kerkgebouw dat nog moeten worden voltooid zijn de The Chapel of the Assumption (Kapel van Onze-Lieve-Vrouw-Tenhemelopneming) die in 2025 gereed zal zijn en de Tower of Jesus Christ die men in 2026 verwacht te voltooien.

Hoogste toren

In totaal heeft het ontwerp van Gaudí 18 torens, daarvan zijn er op dit moment 12 gereed. De laatste 6 torens zijn nu in aanbouw. Hierbij hoort ook de hoogste toren van Jezus Christus die uiteindelijk 170 meter hoog zal worden. Hiermee zal de Sagrada Familia het hoogste kerkgebouw ter wereld worden. Op dit moment is dat nog de Munster van Ulm in Duitsland met een hoogte van 161.53 meter. Een record dat al sinds 1890 staat. Overigens staat in Chicago een gebouw dat een combinatie is van wolkenkrabber en kerk, de Chicago Temple Building met een hoogte van ruim 173 meter. Alleen is hier de kerk alleen in de hoogste verdiepingen te vinden, de rest van het gebouw biedt ruimte aan kantoren.

Hulp

De bouw van de Sagrada Familia gaat de laatste jaren zo voorspoedig dankzij de hulp van de ingenieurs van Arup. Zo hebben gekeken hoe de bouw efficiënter kan en hoe sommige enorm zware onderdelen lichter gemaakt kunnen worden. Hierdoor heeft het complexe ontwerp van Antoni Gaudí uit de 19de eeuw een moderne update gekregen, zonder iets aan het eclectische uiterlijk van het gebouw te veranderen. De Sagrada Familia heeft een lange en complexe bouwgeschiedenis achter de rug, waarbij Gaudi het project overnam en het ontwerp dramatisch veranderde in 1883 nadat de oorspronkelijke architect Francisco de Paula del Villar aftrad.

De kerk maakte onder zijn leiding gedurende de volgende veertig jaar vooruitgang tot aan zijn dood, toen naar schatting minder dan een kwart voltooid was. Na zijn dood vertraagde de bouw vanwege problemen met de financiering en werd vervolgens stopgezet door de Spaanse burgeroorlog, toen het merendeel van de oorspronkelijke plannen van de architect verloren ging. Het huidige ontwerp is gebaseerd op gereconstrueerde plannen en modellen.

Sagrada Familia in Barcelona
Foto: La Sagrada Familia Foundation
Sagrada Familia in Barcelona
Foto: La Sagrada Familia Foundation