Luistersessie: Ozark Henry in Auro 3D 9.1 Surround Sound

portret van Ozark Henry

Onlangs was er in de Amsterdamse RAI een beurs met de naam Integrated Systems Europe. Zaal na zaal stond vol met de nieuwste audiovisuele producten.

Voor een niet-professionele bezoeker was niet alles even interessant op een enkele stand na. Bijvoorbeeld bij peperdure audio-apparatuur van Steinway Lyngdorf waar ze snoeihard Rammstein stonden te draaien, maar ik kwam voor iets heel anders: een bijzondere presentatie van het nieuwe album van Ozark Henry.

Binnenkort verschijnt zijn nieuwe album (die als titel Paramount heeft). Als eerste popmuzikant heeft hij dit album opgenomen in Auro-3D. Even heel makkelijk gezegd is dit de overtreffende trap van 5.1 Surround. Een ding valt daarbij direct op: namelijk het feit dat een aantal luidsprekers boven de luisteraar hangt. In combinatie met de andere luidsprekers die rondom staan geeft dit een rijk en driedimensionaal geluid. Alsof je er middenin zit.

David Bowie

Nu schreef ik wel dat Ozark Henry de eerste popmuzikant is, toch is er ook sprake van invloeden uit klassieke muziek. Paramount is namelijk een samenwerking met het Nationaal Orkest van België. De muziek is dus eerder te omschrijven als pop met klassieke arrangementen. Een goed voorbeeld daarvan is We Can Be Heroes (de eerste single van het album) wat een mooie bewerking van Heroes van David Bowie is.

De muziek valt als een deken over me heen. Ergens klinkt een piano, waarna rechts van me opeens houtblazers klinken. Daarna klinkt boven me opeens de stem van Ozark Henry. Dit alles zorgt dat ik aandachtiger luister dan ik normaal gesproken doe. Ik hoor meer details en zodra de muziek halverwege het nummer wat aanzwelt is dat niets anders dan indrukwekkend te noemen.

Kwaliteit

In de puur klassieke stukken is het mooi hoe de verschillende instrumenten om me heen lijken te zweven. Zonder dat dit geforceerd overkomt zoals dat op de eerste stereoalbums het geval is. Het luisteren naar muziek is op deze manier echt een rijkere ervaring dan het ouderwetse stereo dat nu nog steeds standaard is. Als je ziet dat bioscopen met beeld en geluid blijven verbeteren en onze televisies en beeldschermen steeds hogere resoluties krijgen, dan is het raar dat muziekkwaliteit daarbij achterblijft.

Als ik hier na afloop van de luistersessie met Ozark Henry over praat geeft hij aan dat hij van mening is dat nu de tijd is om die volgende stap te maken. Een 9.1-installatie in je huis hoeft helemaal niet zo’n grote investering te zijn. Je kunt er immers gewone luidsprekers voor gebruiken en de tijd dat je er speciale apparatuur voor in huis hoeft te halen ligt achter ons. Als Netflix films in de beste kwaliteit kan streamen in onze woonkamers dan moeten diensten als Spotify en Deezer ook muziek in Auro 3D 9.1 Surround Sound kunnen brengen.

Paramount verschijnt op 6 maart. Naast de Auro-3D-versie is het album ook gewoon op cd, vinyl of als download te koop.