Ted Noten in Museum aan het Vrijthof

Ted Noten - Museum aan het Vrijthof Maastricht
Ted Noten – ‘Uzi Mon Amour’ (2009), Foto: Wim Vandekerckhove

De komende tijd presenteert Museum aan het Vrijthof in Maastricht het werk van kunstenaar en (sieraad)ontwerper Ted Noten. De overzichtstentoonstelling ‘TED’ laat de veelzijdigheid van deze eigenzinnige Nederlandse kunstenaar zien. Maak je op voor bijzondere tassen, sieraden, 3D-geprinte objecten, als ook installaties, projecties en fotografie.

Tijdens TED is het mogelijk om een tour te maken door het creatieve brein van Ted Noten (1956, Swalmen, Limburg). De bezoeker begint in een wachtkamer en eindigt in een verkoeverkamer. De karakteristieke kabinetten en stijlkamers van het Museum aan het Vrijthof lenen zich bij uitstek om steeds een ander aspect van de kunstenaar te laten zien. Ook zal er nieuw werk worden getoond.

Gerenommeerde kunst

Ted Noten behoort tot de groep meest eigenzinnige kunstenaars van dit moment. Zijn autonome werk spreekt enorm tot de verbeelding en is veelvuldig bekroond. Het is onder andere opgenomen in de collecties van musea als Metropolitan Museum of Art in New York, Stedelijk Museum ‘s-Hertogenbosch, Victoria and Albert Museum in Londen, Los Angeles County Museum of Art en Stedelijk Museum Amsterdam.

Doorschijnende tassen

Vooral zijn opvallende tassen van acrylaat genieten wereldwijd bekendheid. In deze doorschijnende tassen, vaak met materialen van luxe merken als Louis Vuitton en Prada, zijn voorwerpen als dieren, juwelen, cocaïne en wapens ingesloten. Hiermee heeft Ted Noten al menig verzamelaar verleid, autoriteiten verward, collega’s geïnspireerd en studenten uitgedaagd.

Tegengestelde thematiek

Schoonheid en geweld, perfectie en verval: het zijn terugkerende thema’s bij van Ted Noten. In zijn oeuvre weet hij de taal van de straat te verbinden met de strenge marsorders van de catwalk. Hij weet zowel de aantrekkingskracht als de hypocrisie bloot te leggen van bijvoorbeeld het museum, de mode of de burgerlijke moraal. Met zijn ontwerpen stelt hij verder vragen over het vanzelfsprekende en het ongebruikelijke.

Bezoek aan Maastricht

Tip: Maastricht is het hele jaar door een fantastische plek om te bezoeken, maar tijdens de kunstbeurs TEFAF is het mogelijk nog leuker. De bourgondische stad bruist dan van energie en veel mensen zullen op het terras genieten van de eerste zonnestralen. Mooi om dan een rondgang over de kunstbeurs te combineren met een bezoek aan de verschillende musea in de Limburgse hoofdstad. Wij hebben deze combinatie vorig jaar gedaan met Cai Guo-Qiang in het Bonnefantenmuseum en A Passion for TASCHEN in Museum aan het Vrijthof. Aanrader!

De tentoonstelling ‘TED’ is te bezoeken van 1 maart tot en met 19 augustus 2018.

Museum aan het Vrijthof
Vrijthof 18
Maastricht
Dinsdag t/m zondag van 10:00 tot 17:30 uur

Ted Noten - Museum aan het Vrijthof Maastricht
Ted Noten – ‘Tas van een gepensioneerde huisarts’ (2004)
Ted Noten - Museum aan het Vrijthof Maastricht
Ted Noten – uit de serie Messin’ around with Willie (2007)
Ted Noten - Museum aan het Vrijthof Maastricht
Ted Noten – ‘Trophy Helmet’ (2012)
Ted Noten - Museum aan het Vrijthof Maastricht
Ted Noten -‘Uzi Mon Amour’ (2009)