Een verfotografering van Platform van Michel Houellebecq

platform

Kunstenaar/fotograaf Joep Neefjes heeft op een bijzonder manier een ‘verfotografering’ gemaakt van de roman Platform van Michel Houellebecq.  Van elke bladzijde van de originele roman nam een één zin en zocht daar een passende foto bij.  Neefjes bedacht daarbij het fictieve fotopersbureau Loodwicks Press Images dat zogenaamd de bron van alle foto’s is. In werkelijkheid zijn deze door Joep Neefjes zelf gemaakt.

Voor mij is het bijna tien jaar geleden dat ik de roman las, het algemene verhaal over seksvakantieparken en terroristische aanslagen is blijven hangen, maar de details van het verhaal zijn vervaagd. Bij het lezen/bekijken van dit boek kwamen sommige zinnen bekend voor en was het mogelijk om de verhaallijn grotendeels terug te vinden. De combinatie van de verweesde zinnen en de foto’s roept in ieder geval direct de sfeer op die we kennen uit de boeken van Houellebecq: mensen die elkaar vooral nodig hebben voor seks en geld en een wereld waar de dood altijd op de loer licht. Het knappe van de Franse schrijver is dat hij deze thema desondanks luchtig en met zwarte humor weet te brengen.

Interpretaties

Natuurlijk zijn de zinnen niet lukraak gekozen, ze vormen zo losgeknipt toch een soort van verhaal die door de aanvulling van de foto’s voor een sterk beeldverhaal zorgen. Het is net alsof van een roman een zeer losje geïnterpreteerde verfilming is gemaakt. De kijker die het boek heeft gelezen herkent de passages, degene die het verhaal niet kent vult het met zijn of haar eigen interpretaties in. Zo gaat dat ook met dit boek, al zal de lezer die bekend is de roman Platform er meer plezier aan beleven. In ieder geval is deze verfotografering van Platform een geslaagd experiment.