De 25 beste nummers van het eerste kwartaal van 2016

Bowie staat op 1

De eerste drie maanden van 2016 zitten erop en de winter lijkt voorbij. Een mooi moment om eens te bekijken wat voor mooie muziek dit jaar heeft gebracht. Dit doe ik door middel van een top 25 van beste liedjes en composities van het jaar tot nu toe.

1: David Bowie – Dollar Days

Het jaar begon met slecht nieuws voor muziekliefhebbers. Er leken opeens heel veel muzikanten dood te gaan, waarbij het overlijden van David Bowie de meeste indruk maakte. Zeker omdat hij een paar dagen voor zijn dood nog een prachtig album uitbracht. Het mooiste nummer op Blackstar is voor mij Dollar Days. Hij zingt regelmatig de zin “I’m dying to” in het nummer. Met Bowie’s dood in gedachten klinkt dat echter als “I’m dying too”. Een prachtige zwanenzang van een geniale artiest.

2: Kendrick Lamar – untitled 02 06.23.2014.

In 2015 was Kendrick Lamar heer en meester in de eindejaarslijstjes en als we nu na drie maanden kijken wat 2016 heeft gebracht duikt hij alweer op. Geheel onverwachts verscheen het album untitled unmastered., een verzameling van demo’s die nog op de plank lagen. Ook op dit album laat Kendrick Lamar een spannende kijk op hiphop horen door moderne beats te combineren met jazz. Het tweede nummer springt er voor mij vanwege de saxofoon, de intrigerende zin “Get God on the phone” en de geniale laatste verse.

3: DIIV – Under The Sun

Het mooiste gitaaralbum van de laatste maanden komt van DIIV. Under The Sun is een van de prijsnummers van dat album. Luister alleen maar naar de prachtige opbouw met die heerlijke baslijn en de zwierige gitaarpartijen. Een klassieker in wording.

4: Suede – Like Kids

Deze band heeft al heel wat klassiekers op zijn naam staan en laat met Like Kids horen dat ze het nog steeds kunnen. Dit nummer kan zich makkelijk meten met de beste singles van Suede uit het verleden.

5: Whitney – No Woman

Een mooie nieuwkomer dit jaar is de band Whitney uit Chicago. Bandleden Max Kakacek en Julian Ehrlich maakten eerder deel uit van de Smith Westerns. Als Whitney brengen ze een mooie countryballad die is gezongen met een falset. Eerst duiken er strijkers op en daarna blazers waardoor het nummer opeens heel veel soul meekrijgt.

6: Anderson .Paak – The Waters

Wie goed naar het laatste album van Dr. Dre heeft geluisterd wist dat Anderson .Paak de potentie heeft om een groot artiest te worden. Dre heeft immers een zeer groot gevoel voor het ontdekken van talent. Het feit dat .Paak zoveel ruimte kreeg op Compton sprak daarbij voor zichzelf. Het album Malibu is inmiddels uit en daarop hoor je dat Anderson .Paak veel meer kan dan rappen, hij is ook een zeer goede soulzanger. Het nummer The Waters is daarvan een prima voorbeeld. De invloed van D’Angelo is daarin goed te horen.

7: Moderat – Reminder

Op papier is Moderat een tijdelijke samenwerking tussen Apparat en Modeselektor, maar inmiddels is dit project zo hard gegroeid dat zalen als de HMH lonken. Terecht want de combinatie van straffe beats, ratelende ritmes en dromerige zang is zo goed. Reminder was de sterke single die de terugkeer van Moderat aankondigde en alleen al om die reden heel veel door mij gedraaid de afgelopen maanden.

8: Lucky Fonz III – Linde met een E

Lucky Fonz III heeft met gemak het beste en vooral leukste Nederlandstalige album van dit kwartaal gemaakt. Linde met een E is een mooi voorbeeld van de genialiteit van Lucky Fonz III. Ik heb trouwens een nichtje die Linde heet en die schijnt minder fan van dit nummer te zijn.

9: Marlon Willams – Dark Child

Bij de muziek van Marlon Willams verwacht je een oude kerel van het Amerikaanse platteland, maar in werkelijkheid is Willams nog maar 25 en komt hij uit Nieuw Zeeland. Zijn nummers zijn een mooie mix van folk, country, soul en blues. De single Dark Child is van een geweldige schoonheid, maar luister ook eens naar zijn versie van de traditional When I Was a Young Girl.

10: Majid Jordan – Every Step Every Way

Majid Jordan is een R&B-duo uit Canada dat vooral bekend is van hun medewerking aan de hit Hold On, We’re Going Home van Drake. Solo blijken ze ook prima nummers te kunnen maken. Mijn favoriet is Every Step Every Way. Vooral het gebruik van stiltes in het nummer is heel knap gedaan.

11: Jack Garratt – Worry (featuring Anderson .Paak)

Eigenlijk is dit een nummer uit 2015, maar dankzij een nieuwe versie met een ingevoegde rap van Anderson .Paak is Worry ook nieuw te noemen. Vooral het stuk waarin Jack Garratt met falset gaat zingen en tegelijkertijd diepe bassen klinken is erg lekker.

12: Tindersticks – Help Yourself

In Help Yourself combineren de Tindersticks de kenmerkende zang van Stuart A. Staples met funky Nigeriaanse afrobeat en dat werkt heel, heel erg goed.

13: GoGo Penguin – Branches Break

GoGo Penguin is een band uit Manchester die jazz vermengt met invloeden uit bijvoorbeeld dance. Een mooi voorbeeld daarvan is de single Branches Break die draait om een repeterende pianolijn. Op de achtergrond hoor je heel knap hoe bas en drums de rest inkleuren.

14: Leon Vynehall – Blush

Deze muzikant uit het Engelse Brighton heeft misschien nu al het beste dancealbum van 2016 op zijn naam staan. Leon Vynehall laat horen wat het geluid voor de dansvloer voor het komende jaar is, maar zijn muziek is ook prima om thuis of onderweg in de auto te luisteren. Mooi om te horen is dat de kick drum en de hi hit in Blush niet uit een kastje komen, maar echt zijn ingespeeld.

15: Savages – Adore

Normaal gesproken is de muziek van Savages donker en zwaar, maar in het nummer Adore klinken ze net even wat lichtvoetiger. Adore doet sterk denken aan het werk van PJ Harvey en dat is natuurlijk een enorm compliment.

16: Kanye West – Ultralight Beam

Als geen ander weet Kanye West zichzelf in het nieuws te houden. Niet alleen met zijn sneakers, kleding, schulden, Twitterrants of vrouw, maar ook met muziek. Ondanks het gedoe eromheen is The Life of Pablo een heel goed album. Ultralight Beam is Kanye’s hedendaagse versie van gospel en die klinkt erg goed.

17: Miike Snow – Heart is Full (feat. Run The Jewels)

Het betere jatwerk komt dit jaar van Miike Snow. Zij gebruikten de geweldige beat van Apollo Brown & Guilty Simpson’s The Cook Up en voegde er een gepaste dosis pop aan toe. In de remix van het nummer is er een glansrol voor Run the Jewels waardoor de balans tussen pop en hiphop helemaal in balans is.

18: Mystery Jets – Bubblegum

Deze band is in mijn ogen een van de meest onderschatte acts van de laatste 10 jaar. De Mystery Jets weten zich ieder album weer opnieuw uit te vinden, waardoor ze steeds even anders klinken. Bubblegum is een nummer met een mooie opbouw en veranderingen. Gun deze band eens wat luisterbeurten.

19: Underworld – I Exhale (DJ Koze Remix)

Underworld is dit jaar aan een tweede jeugd begonnen. De single I Exhale was een mooie verrassing, maar in de remix van DJ Koze vind ik het allemaal nog een stukje mooier. Deze vraagt erom om lekker hard gedraaid te worden.

20: Porches – Be Apart

Aaron Maine maakt onder de naam Porches een elektronische variant op de dreampop van Beach House of Wild Nothing. Zo klinkt popmuziek anno 2016.

21: a balladeer – Mob Wife

a balladeer is vooral een soloact van Marinus de Goederen. Voor zijn laatste album riep hij toch weer hulp in van andere muzikanten. Hierdoor zijn de nieuwe nummers een stuk rijker dan het eerdere werk. Een van de mooiste liedjes van het album A Wolf at the Door is Mob Wife, een eerbetoon aan vrouwen als Carmella Soprano. Vooral de samenzang met Janneke Teunissen en de bas van Peter Slager van BLØF zijn erg mooi.

22: MONEY – I’ll Be The Night

MONEY stond al een tijdje op mijn lijst van veelbelovende bands om in de gaten te houden (ja, ik houd echt zo’n lijstje bij). Nu lijken ze de belofte te gaan in te lossen. I’ll Be The Night is klassieke, lome Britpop met wortels bij bands als The Smiths en The Pogues.

23: Parquet Courts – Berlin Got Blurry

Bijzonder hoe Parquet Courts er steeds in slaagt net even anders te klinken. In Berlin Got Blurry klinkt in de stijl van The Clash door.

24: 2 Chainz – Bounce

Ik heb de afgelopen weken veel tijd doorgebracht in de sportschool doorgebracht. Op de momenten dat ik met krachttraining begon heb ik regelmatig deze track van 2 Chainz en Lil Wayne opgezet. Binnen no time zat ik bomvol energie.

25: A. K. Paul – Landcruisin’

Samen met zijn broer Jai is A. K. Paul een van de meest veelbelovende artiesten in de UK. De broers lijken niet te kiezen voor een album, maar brengen zo nu en dan een nummer uit of duiken op bij uiteenlopende artiesten als Miguel, Sam Smith, Big Boi en Jessie Ware. A. K. Paul intrigeert dit keer met een track die doet denken aan Prince in zijn beste tijd, maar dan wel met moderne synths.

Luister naar alle nummers uit de top 25 via de Spotify-playlist: