Thomas Heerma van Voss voert de spanning op

Thomas Heerma van Voss - Passagiers/Achterblijvers

Soms komt het voor dat je tijdens het lezen van een boek merkt dat er raakvlakken zijn tussen wat je leest en wat je in het normale leven meemaakt. Bij de verhalenbundel Passagiers/Achterblijvers van Thomas Heerma van Voss had een ik paar van die opvallende momenten.

Zo las ik in het vliegtuig van Chicago terug naar Nederland een verhaal over een man die een vriend gaat bezoeken in Philadelphia en daar een uitgebreide rondleiding krijgt door de stad. Precies wat ik de dagen ervoor gedaan had. En op 4 mei zat ik in de tuin het verhaal te lezen dat zich voor een belangrijk deel afspeelt tijdens de Dodenherdenking op de Dam. Deze toevalligheden zorgden ervoor dat het boek extra veel indruk op me heeft gemaakt.

Tegelijkertijd besef ik dat de raakvlakken, ondanks de impact die ze op me hadden, slechts gering zijn. Het bezoek aan Philadelphia verloopt veel minder prettig dan mijn trip naar de VS. Al kreeg ik wel zin om na de landing op Schiphol eerst nog een potje te bowlen voordat ik naar huis ging. Mijn landing op Schiphol was echter zo vroeg dat het niet mogelijk was om dat te gaan doen. Bovendien had ik dan wat uit te leggen aan het thuisfront dat op me aan het wachten was.

Balans

Wat ik uit dit alles kan concluderen is dat de verhalen in dit boek behoorlijk indruk maken. Dat heeft te maken met een aantal factoren. Allereerst de verhaallijnen die perfect balanceren tussen absurditeit en een volkomen begrijpelijke wereld. In de meeste situaties zullen jij en ik er nooit in terechtkomen, maar je kent vast iemand die zoiets wel heeft meegemaakt of meegemaakt zou kunnen hebben. Daarnaast is het de knappe manier waarop Thomas Heerma van Voss de spanning weet op te bouwen dat zijn verhalen zo goed maakt. Je weet niet precies wat er gaat gebeuren, maar je weet wel dat er iets gaat gebeuren.

Elk verhaal uit deze bundel is ook volstrekt uniek. De werelden van de hoofdrolspelers liggen ver uiteen, maar het zou ook zomaar kunnen zijn dat er toch raakvlakken zijn. Thomas Heerma van Voss weet heel knap verhalen bloot te leggen die normaal gesproken alleen zou kennen als je het zelf mee zou maken. Wie weet is degene die op dit moment langs je huis fietst wel een van de personages in deze verhalen.