Wat is er mogelijk met een 3D-printer

3D-printer
Foto: Svitlana Lozova via Creative Commons

De 3D-printer is al een tijdje onder ons. We zien de meest geweldige creaties en ideeën die plots verwezenlijkt kunnen worden dankzij deze machines. Misschien is nu wel het moment om er zelf eentje aan te schaffen.

Heb je een creatief beroep of misschien zelfs wel een creatief bedrijf en wil je eindelijk een 3D printer kopen? Dan helpen we je een beetje bij het maken van een keuze. De ideale printer voor zowel beginnende als ervaren gebruikers is namelijk de Ultimaker 3. Deze printer van het Nederlandse Ultimaker is een perfecte middenklasser die de meeste klussen voor je kan klaren.

Is je budget wat kleiner en stel je niet zoveel eisen, dan is de Ultimaker 2 een prima keuze. Wil je juist meer mogelijkheden, dan is de Ultimaker S5 een optie om te overwegen. De 3 zit er mooi tussenin en biedt van alle modellen van Ultimaker het meeste waar voor je geld. Het Nederlandse merk bestaat nu zo’n 5 jaar en is in die periode gaan horen tot één van de beste fabrikanten van 3D-printers.

Hogere temperatuur

Dankzij een tweede printkop kun je met de Ultimaker 3 heel precies en complex werken. Door het vernieuwde ontwerp kan deze printer ook hogere temperaturen aan, waardoor de verscheidenheid aan kunststoffen die je kunt gebruiken nog groter is. Via een USB-stick of Wi-Fi laad je je ontwerp in de printer, waarna deze aan de slag gaat. Dankzij een ingebouwde camera kun je het proces op afstand volgen.

We noemden al de verschillende kunststoffen. Bij deze 3D-printer kun je kiezen uit 11 verschillende soorten kunststoffen met ieder z’n eigen unieke eigenschappen. Zo is er keuze uit materiaal dat flexibel is of juist heel stevig. Er zijn kunststoffen die water- en weerbestendig zijn. De mogelijkheden zijn eindeloos. Zeker omdat je met een 3D-printer kunt maken wat je wilt.

Racefiets

Eén voor de hand liggende oplossingen is het vervangen van onderdelen of het verbeteren en uitbreiden van een onderdeel. Ben je bijvoorbeeld fietsenmaker en ben je een oude Italiaanse racefiets aan het opknappen en kom je erachter dat een trapper stuk is en heb je overal gezocht naar een origineel exemplaar, maar kun je deze nergens vinden, dan kun je er eentje maken met een 3D-printer.

Of je bent installateur van wasmachines en je ontdekt dat je deze in een bepaald huis niet goed geïnstalleerd krijgt, omdat de leidingen anders dan normaal lopen. Dan kun je met een 3D-printer een verlengstuk van een buis printen. In de gewenste vorm en waterdicht. Bedenk het en je kunt het waarschijnlijk printen. Ideaal voor creatievelingen die zich beperkt voelen door gereedschap of wat de bouwmarkt op voorraad heeft.

3D-printer
Foto: Svitlana Lozova via Creative Commons