Fotograaf Roger Ballen exposeert in Reflex Gallery

Roger Ballen - Reflex Gallery
Roger Ballen – Homebound New York (1969)

Vanaf 23 november presenteert de Amsterdamse Reflex Gallery een solo-expositie van Roger Ballen. De van oorsprong Amerikaanse fotograaf geniet wereldwijd bekendheid met zijn indringende en psychologisch gelaagde zwart-witbeelden.

Reflex Gallery, dat direct achter het Rijksmuseum ligt, toont een mini-retroperspectief bestaande uit 30 werken van Roger Ballen (New York, 1950). De werken variëren van vroege documentairefoto’s tot surrealistische beelden van recenter datum. Daarnaast worden ook 150 unieke polaroids in kleur gepresenteerd.

Belangrijke kunstfotograaf

Roger Ballen woont en werkt al 35 jaar in Zuid-Afrika. Internationaal gezien behoort hij tot de belangrijkste kunstfotografen. Zijn autonome werk is opgenomen in de collecties van een groot aantal musea, waaronder het MoMA in New York, Tate Britain in Londen en Rijksmuseum in Amsterdam. Als reiziger in de psyche laat Roger Ballen in zijn foto’s mens, dier en tekening op intrigerende wijze samensmelten. Zijn omvangrijke oeuvre bestaat uit series, gebundeld in iconische boeken zoals Boyhood,  Shadow Chamber, Animal Abstraction en I Fink U Freeky.

Amsterdam Art Weekend

De opening van de solo-expositie vindt plaats tijdens het Amsterdam Art Weekend. Roger Ballen zal dan ook 2 nieuwe boeken signeren. Het eerste boek is Ballenesque – Roger Ballen: A Retroperspective (Thames & Hudson) en het biedt een overzicht van het oeuvre dat de fotograaf in 50 jaar heeft opgebouwd. Het andere boek, Roger Ballen – Polaroids (Reflex Editions), wordt door de galerie zelf gelanceerd. Hierin staan de polaroids die hij sinds 2016 heeft gemaakt. De polaroids zijn exclusief verkrijgbaar bij Reflex Gallery.

Skatebords

Verder is het nog leuk om te vermelden dat de fotograaf een samenwerking is aangegaan met The Skateroom voor het design van enkele skateboards. The Skateroom wil met hun decks een brug slaan tussen jongeren en kunst. De art skateboards worden telkens in gelimiteerde oplage uitgebracht. De ontwerpen van Roger Ballen worden zaterdag 25 november gelanceerd bij Famous. Deze winkel ligt recht tegenover Reflex Gallery en is gespecialiseerd in kunst, boeken en collectibles.

Roger Ballen – Ballenesque – A Retrospective is te zien van 23 november tot 30 december 2017.

Reflex Gallery
Weteringschans 79a
Amsterdam

Roger Ballen - Reflex Gallery
Roger Ballen – Beginning and Ending (2013)
Roger Ballen - Reflex Gallery
Roger Ballen – Puppy between Feet (1999)

Foto’s: Courtesy Reflex Gallery Amsterdam