Het Amsterdam Museum vertelt je alles over bier

Bier. Amsterdam, stad van bier en brouwers
Al deze bieren worden in Amsterdam gemaakt

Bij combinatie bier en Amsterdam krijg je vanzelf allerlei associaties met bijvoorbeeld beroemde cafés of brouwers uit de stad. Daarbij horen enorm veel mooie verhalen en anekdotes. Het Amsterdam Museum brengt deze in kaart met de expositie Bier – Amsterdam, stad van bier en brouwers.

Gastcuratoren Irma Enklaar en Edo Dijksterhuis doken in de Amsterdamse geschiedenis én in de hedendaagse biercultuur van de stad en stelden zo een interessante expositie samen. De bezoekers hiervan komen alles te weten over bier en Amsterdam door de eeuwen heen. Dat doen ze overigens op een verrassende, maar tegelijkertijd ook logische omgekeerd chronologische volgorde.

Heden

Je stapt dus allereerst het heden binnen. Amsterdam is heden ten dage een zeer fijne plek voor de liefhebber van bier. Vooral de razendsnelle opkomst van nieuwe brouwerijen die spannende bieren brouwen is erg interessant. Daarom begint de tentoonstelling in het heden. Je maakt kennis met de bieren die nu in Amsterdam worden gemaakt en vooral met de mensen die het bier brouwen.

Daarna ga je als bezoeker steeds verder terug in de tijd. Bijvoorbeeld naar de opkomst van het craft beer en de eerste café’s waar je uit een uitgebreid assortiment kon kiezen. Een grote rol hierbij spelen Café Gollem, groothandel Bier&cO, bierwinkel De Bierkoning en Brouwerij ’t IJ. Je ziet ook een kaart met alle hedendaagse brouwers en de link tussen bier en kunst.

Amstel en Heineken

Verder terug in de tijd komen we bij de oprichting van grote namen als Amstel en Heineken. Wist je bijvoorbeeld dat Amstel een zeer aristocratisch biermerk was? Je leert over de grootste brouwer van 100 jaar geleden en het populairste biertje dat ze maakten. In de volgende zaal ga je zelf terug naar de Middeleeuwen met de eerste brouwers in de stad en de overstap van gruit naar hop.

Als je alles weet over de geschiedenis van het bier in Amsterdam, dan kun je je weg vervolgen door een interactieve ruimte waarin je leert hoe het brouwproces verloopt. Op videoschermen krijg je uitleg en context van hedendaagse brouwers. Oude voorwerpen en afbeeldingen leggen daarnaast de link naar vroeger. Erg leuk gedaan.

Kunst en mode

In de zalen die volgen kom je alles te weten over reclame, imago, biercultuur en de invloed op kunst en mode. Het is vooral de moeite waard om te zien hoe kunstenaars van toen en nu zich door bier laten inspireren. Van Gabriël Metsu tot Joep van Lieshout. Het mooiste zou zijn als je dit alles zou kunnen afsluiten met een lekker biertje. Daarvoor had het museum fraaie plannen bedacht, met onder andere proeverijen. Helaas staan die plannen vanwege COVID-19 even in de koelkast.

Wie weet kan dat op een later tijdstip nog wel. De expositie Bier – Amsterdam, stad van bier en brouwers loopt van 10 juli tot en met 1 november. Wie weet is er in het najaar wel van alles mogelijk. In de tussentijd kun je nog een biertje aanschaffen in de museumwinkel. Ontwerpbureau Thonik voorzag twee biertjes van Brouwerij Troost van een nieuw design dat past bij de expositie. Je kunt kiezen tussen een alcoholarme Virgin IPA en de fruitige New England met 4.8% alcohol. Proost!

Bier. Amsterdam, stad van bier en brouwers
Duik in de geschiedenis van het bier
Bier. Amsterdam, stad van bier en brouwers
Hier leer je alles over het brouwproces
Bier. Amsterdam, stad van bier en brouwers
De posters komen uit De Bierkoning en op de plattegrond zie je alle Amsterdamse brouwers
Bier. Amsterdam, stad van bier en brouwers
Met deze bakfiets vervoerde Two Chefs Brewing hun eerste biertjes
Bier. Amsterdam, stad van bier en brouwers
Blijf nog even hangen voor een paar sterke verhalen aan de digitale toog