Barry Jenkins blikt terug en onderzoekt met The Gaze

https://vimeo.com/546795671

Sinds kort is de serie The Underground Railroad te zien via Amazon Prime. Regisseur Barry Jenkins verwerkte het indrukwekkende boek van Colson Whitehead tot een 10-delige televisieserie. Tijdens het maken van de opnames kwam Jenkins op het idee voor The Gaze.

The Gaze, die je hierboven in zijn geheel kunt bekijken, is geen aflevering van de serie, maar een reflectie van wat het maken van de serie met de regisseur heeft gedaan. De titel verwijst naar de uitdrukking White Gaze die slaat op het feit dat zwarte kunstenaars soms bewust of onbewust rekening (moeten) houden met het feit dat de ‘standaardkijker’ wit is. Sommige kunstenaars spreken zelfs van een stem in hun hoofd die ze daaraan herinnert.

Voor Barry Jenkins is de White Gaze een onderwerp dat vrijwel in ieder interview of Q&A na een voorstelling aan bod komt. Na een interview over zijn verfilming van The Underground Railroad bedacht hij zich dat hij nooit heeft onderzocht of er ook een Black Glaze is. Langzaam maar zeker is dit idee verwerkt tot de film The Gaze.

Voorvaderen

Deze experimentele film kent geen verhaal, wat je ziet zijn gefilmde portretten van personages uit de serie. Tijdens het maken van de serie legde Barry Jenkins regelmatig het reguliere opnameproces stil om beelden voor The Gaze te schieten. Hierbij begon hij steeds meer te beseffen dat hij naar zijn eigen voorvaderen keek, met zijn eigen zwarte blik. Ook al zijn het acteurs en zijn de beelden van nu, toch weet Jenkins hiermee een beeld te creëren van de velen die geleden hebben onder de slavernij. Eindelijk hebben zij een gezicht gekregen.

Zelf maakt de regisseur een vergelijking met het werk van kunstenaar Kerry James Marshall. Ook hij weet met zijn portretten mensen uit dat duistere verleden van de slavernij een gezicht te geven. Het favoriete werk van Jenkins uit het oeuvre van Kerry James Marshall is Scipio Moorehead, Portrait of Himself, 1776 uit 2007 dat te zien is in The Met in New York.

Beeld uit The Gaze van Barry Jenkins

Volg ons op Facebook