De meest iconische voetbalshirts door de jaren heen

voetbalshirt. Foto: Unsplash

Het WK in Qatar gaat binnenkort van start en er zijn voldoende manieren om nog meer van het toernooi te genieten. Zo kun je op BeMyBet Nederland je land steunen of je kunt naar een café gaan met vrienden om samen de wedstrijden te kijken. Door de jaren heen is het bijna een ritueel geworden dat je een wedstrijd kijkt in het shirt van jouw land.

Toch zijn niet alle voetbalshirts even mooi, om het maar netjes uit te drukken. We kunnen allemaal wel een voorbeeld bedenken van shirts die alleen de zeer toegewijde fan zou willen dragen. Er zijn echter ook shirts die een welhaast iconische status hebben gekregen. Zelfs wanneer je fan bent van een andere club, of geen favoriet hebt, dan is bijvoorbeeld het klassieke Juventus shirt een waar fashion statement. Een ander voorbeeld is het Ajax-shirt uit de jaren zeventig. Laten we, met het WK voor de deur, eens kijken naar de meest iconische nationale shirts – van de heel eenvoudige tot de meer bijzondere, dit zijn de shirts die met trots worden gedragen in het stadion.

Nederland

Het shirt van Nederland is misschien wel het meest herkenbaar van allemaal. Wanneer het Nederlands Elftal speelt, hebben commentatoren het altijd over de oranje muur die de supporters creëren in het stadion. Er zijn veel verschillende versies geweest van het klassieke Oranjeshirt, maar dat van de jaren zeventig is waarschijnlijk het meest bijzondere. Misschien heeft het te maken met het feit dat het team dat het droeg twee WK-finales heeft gespeeld, of misschien is het wel vanwege Johan Cruijff, maar het oranje shirt staat hoe dan ook synoniem met Totaalvoetbal.

Brazilië

Zou het felgele shirt ook zo opvallen als het niet zou worden gedragen door het land met de meeste WK-titels dan welk ander land dan ook? Daar komen we misschien nooit achter, maar feit blijft dat oud beeldmateriaal van die geweldige Braziliaanse elftallen er stukken beter uitziet doordat het shirt opvallend felgekleurd is. In Brazilië noemen ze het voetbal O jogo bonito, het mooie spel. Het nationale shirt maakt een onomstreden onderdeel uit van voetbal in het land dat het spel over het algemeen beter beheerst dan welk land dan ook.

Kroatië

Daar waar de Nederlandse en Braziliaanse shirts klassiekers zijn vanwege hun eenvoud, is het shirt van Kroatië precies het tegenover. Het is een shirt dat de meningen verdeelt: sommige mensen vinden het rood-wit geblokte patroon te opzichtig, anderen vinden het een meesterlijk ontwerp. Eén ding is echter zeker, wanneer je dit shirt ziet weet je zeker welk land op het veld staat. Kroatië heeft de WK-finale van 2018 dan misschien wel verloren, maar ze hebben destijds in Moskou wel de modeshow gewonnen.

Argentinië

Ook in dit geval zouden we het shirt niet zo bijzonder vinden als grote namen er niet in gespeeld hadden. Diego Maradona, misschien wel de beste speler ooit, heeft diverse shirts gedragen in zijn carrière, maar het shirt dat hem ongetwijfeld het beste stond was het hemelsblauw met wit gestreepte shirt. Misschien wel de beste speler van dit moment, Lionel Messi, heeft ook van zich doen spreken in de Albiceleste, het shirt dat ook deze winter weer gedragen zal worden door het Argentijnse elftal.