Taste The Future: kleding uit de toekomst

Een samenwerking tussen Glenfiddich en BYBORRE

Taste The Future

Wat gaat de toekomst ons brengen? Veel wetenschappers en ontwerpers proberen te ontrafelen wat er in de komende jaren of decennia gaat gebeuren. Op uitnodiging van de Schotse whisky-distilleerderij Glenfiddich mocht de Amsterdamse textielstudio BYBORRE een concept voor de toekomst uitwerken.

Bij whisky heb je misschien niet direct een futuristisch beeld, maar er zijn maar weinig plekken waar ze zo’n blik op de toekomst hebben als bij merken als Glenfiddich. De whisky’s die zij verkopen zijn minimaal 12 jaar oud en vaker zelfs 18 of 30 jaar. De whisky-stokers van nu zijn dus op dit moment al bezig met de producten die in 2035, 2041 of 2053 te koop zullen zijn. Met het project Taste The Future wil Glenfiddich vooruitkijken.

Blik op de toekomst

Voor Taste The Future is de samenwerking gezocht met textielontwerper Borre Akkersdijk. Met zijn BYBORRE Studio heeft hij al een paar jaar de blik op de toekomst gericht staan. Hierbij ligt de focus op techniek, materiaalkeuze en duurzaamheid. Voor de samenwerking is aan Borre gevraagd om kleding te ontwerpen die we waarschijnlijk over 12, 18 en 30 jaar zullen dragen.

Het is mooi om te zien hoe Borre Akkersdijk de verschillende stappen in de toekomst heeft weten te vertalen naar de collecties. Met de stap zie je de collectie duurzamer én comfortabeler worden. Er is bijvoorbeeld ingespeeld op de gedachte dat internationale wetgeving over duurzaam produceren steeds strenger wordt.

Universeel

Zo is de kleding voor 2035 ongeverfd en dus grijs van kleur. 2041 is nog monotoner, omdat de kleding is gemaakt van zo min mogelijk verschillende materialen zodat het beter gerecycled kan worden. Voor 2053 verwacht Borre Akkersdijk dat het leven zich vooral digitaal afspeelt en kleding naast duurzaam vooral functioneel moet zijn. Dat resulteert is een universeel pak, de enige outfit die je nog nodig hebt in de gewone wereld.

Dat grijze en monotone kleding niet saai hoeft te zijn bewijzen de ontwerpen van BYBORRE. Door gebruik te maken van ingenieuze patronen en texturen is de kleding juist heel spannend om te zien. De kleding die is ontworpen voor 2041 zal daarom binnenkort in de verkoop gaan via de website van Taste The Future. Daar kun je ook alle ontwerpen in detail bekijken.

Taste The Future

Taste The Future

Taste The Future

Taste The Future

Taste The Future