Review Philips Fidelio T1

Review Philips Fidelio T1

Na weggeblazen te zijn door de kwaliteit van de Fidelio L3 over-ear headphones, kon ik niet wachten om ook Philips’ true wireless earbuds aan de tand te voelen. Ik ontdekte hoogwaardige doppen met een briljant geluid, maar met een fikse aanmerking.

Allereerst moeten we het hebben over de bouwkwaliteit van de buds. Vergelijkbaar met de premium earbuds van Bose zijn de Philips Fidelio T1 geen kleine jongens. Mooie metalen, langwerpige plaatjes met daaraan een cirkelvormige knop voor de controls en een enkele LED zorgen voor grotere buds die een nog grootser geluid kunnen neerzetten. Ze worden opgeladen en vervoerd in een doosje wat ook indrukwekkend groot en zwaar is. Gepolijst metaal met een Muirhead leren element, geeft dit dezelfde feel als diens over-ear grote broer. Het heeft haast een militaire feel over zich en geeft je het gevoel dat jouw buds niets kan overkomen. Wel viel me op dat de plaatsing van de buds in het doosje fraai is, maar ervoor zorgt dat je linker bud eerst moet draaien voor je hem erin kan doen.

Excellente sound

Maar dan het belangrijkste, hoe klinken deze buds? Daar kan ik zeer kort over zijn: werkelijk fantastisch! Hoe goed het middensegment wireless earbuds ook is geworden, met recente toppers als de OnePlus Buds Z2 of de Nothing Ear (1), is het verschil met de premium concurrentie zoals de Sony WF1000MX4 zeer merkbaar. De 10mm dynamische drivers leveren exact wat je verwacht van earbuds als deze. Direct hoor je diepe bas en heldere middens die allen duidelijk te onderscheiden zijn. En de hoge tonen die niet verdrinken in fameuze voorbeelden van een muur met geluid, wat sommige bands mijn oren aandoen, maken het een veelzijdig geluid. Uiteraard is het mogelijk om dit geluid naar jouw voorkeuren te tweaken met dezelfde Philips Koptelefoon app als de L3 gebruikte. Dit geluid wordt ook briljant overgebracht via Bluetooth 2.1 met Sony’s LDAC codec.

Zeker geen perfecte pasvorm

Een feilloze aanbeveling tot op heden, maar waar hem de schoen wringt is in de pasvorm. Waar ik met Sony’s buds een afwijkend kussentje nodig had, heb ik in het geval van de Fidelio T1 letterlijk iedere tip geprobeerd. Iedere tip zorgde ervoor dat de buds uit mijn oren zakten. En niet eens met hardlopen, headbangen of andere acties. Nee, deze buds diende ik geregeld terug te duwen – ook wanneer gewoon aan mijn bureau zat te werken – en helemaal wanneer ik wandelde. Ik probeerde zelfs combinaties om de goede fit te vinden, maar uiteindelijk weet ik niet waar de sweet spot van de Philips Fidelio T1 ligt. Het letterlijk beste geluid in de wereld komt niet tot zijn recht wanneer de buds steeds uit je oren kruipen. Ik ben me er uiteraard van bewust dat dit iets is wat per persoon kan verschillen en om die reden zou ik je op het hart drukken om de earbuds te testen en te zien hoe ze voor jou zitten. De toevoeging van anchors of ander haakjes om de buds op zijn plek te houden hadden hier heel veel waarde gehad. Zeker gezien de IPX4 waardering zou je juist verwachten dat deze buds perfect zouden zijn voor de sporter, zonder enkele last van zweet of regen.

Geweldige ervaring

Stel nu dat bovenstaande geen issue of dealbreaker voor je is, dan is de overige ervaring van de Philips Fidelio T1 briljant. Naast het excellente geluid, is de Active Noise Cancelation geweldig en filtert de omgeving moeiteloos weg, waardoor enkel de muziek overblijft. Je wisselt snel tussen deze en een goedwerkende awareness mode, waarmee je door de microfoons van doppen je omgeving meekrijgt. Een lange druk op de rechter bud maakt de disc gevoelig voor het veranderen van het volume door omhoog en omlaag te vegen, wat ik wel eens beter heb gevoeld. Waar een lange druk aan de andere de Google assistant oproept. Daarbij pairen de buds snel op ieder apparaat waar ik ze op heb kunnen testen. En met de excellente 9 uur (met ANC) en de 35 uur aan charge in de cas, leveren de Fidelio T1 buds een uitstekende ervaring.

Conclusie

Alles aan de Philips Fidelio T1 earbuds schreeuwt premium; van de fraaie vorm, het stevige oplaaddoosje en de briljante audiokwaliteit. De batterij gaat lange tijd mee en de buds koppelen gemakkelijk en stabiel met Bluetooth 2.1. De schoen wringt hem in de pasvorm, waarbij de buds met geen mogelijkheid stevig in mijn oren bleven zitten. Mogelijk is dit voor andere mensen geen probleem, maar om die reden zou ik aanraden om deze eerst te te testen. Kun je dit bezwaar wegstrepen, dan houd je met de Philips Fidelio T1 fantastische true wireless earbuds over – misschien wel de beste in zijn soort.

Sander Noordijk

Review Philips Fidelio T1