Schotse kastelen en een stralend zonlicht

The Thing I'll Give To You
Alle afbeeldingen: Andrew McIntosh

Schotland staat niet bepaald bekend om het zonnige weer, toch schijnt de zon er regelmatig. Op de schilderijen van de Schotse kunstenaar Andrew McIntosh schijnt de zon zelfs constant.

De serie The Thing I’ll Give To You bestaat uit typisch Schotse landschappen met kastelen, landhuizen of ruïnes in een vaak ruig landschap. Daaraan voegt hij vervolgens een stukje stralend zonlicht toe. Niet in de lucht, maar in de gebouwen. Zo zie je bijvoorbeeld een dramatische zonsondergang als je door een poort kijkt. Dit geeft de schilderijen een mooie surrealistische sfeer.

Magische kracht

Door extra drama toe te voegen wil Andrew McIntosh doodgewone plekken in Schotland net even dat beetje extra geven. Plaatsen waaraan mensen normaal niet veel aandacht schenken, vragen nu op opvallende wijze om je aandacht. Missie geslaagd. Daarnaast geeft het felle zonlicht iets van een magische kracht aan de kastelen. Normaal gesproken lijken deze hun beste tijd achter zich te hebben, maar de zon zorgt voor nieuwe energie.

In een statement zegt de kunstenaar het volgende over zijn werk: “Mijn schilderijen zijn een oefening in aantrekkingskracht. Via hen ben ik voortdurend op zoek naar nieuwe manieren om met de kijker te communiceren. Door ze te verleiden met mijn beeldspraak probeer ik een nieuwe beeldtaal te creëren met de kracht om hun aandacht te trekken en ze te laten stoppen met vraag: waarom? Desolate landschappen, vervallen huizen en ongerijmde momenten van glorie komen samen om de aanwezigheid van een verhaal te suggereren dat zowel in de geest van de kijker als in het schilderij bestaat. Dit is hoe ik mijn werken wil gebruiken: als de ruimte voor een denkbeeldige dialoog tussen vreemden.”

The Thing I'll Give To You

The Thing I'll Give To You

The Thing I'll Give To You

The Thing I'll Give To You

The Thing I'll Give To You

The Thing I'll Give To You

The Thing I'll Give To You