Zo maak je goede foto’s met je smartphone

foto's maken met je smartphone

De beste camera is degene die je bij je hebt. In de meeste gevallen is dat je smartphone. Hoe maak je nu echt goede foto’s met de camera van je telefoon? Hier lees je een paar praktische tips.

1: niet zoomen

De allerbelangrijkste tip is om nooit de zoom te gebruiken. Een reguliere camera heeft vaak een optische zoom. Hiermee kun je inzoomen zonder kwaliteitsverlies. Een smartphone maakt echter gebruik van een digitale zoom. Tijdens het zoomen valt het beeld op je scherm misschien nog mee, maar als je het resultaat op een groter scherm bekijkt, zul je teleurgesteld zijn. Zoomen met een smartphone is dus echt af te raden. De enige optie is om een paar stappen naar voren te zetten als dat mogelijk is. En anders snij je de foto thuis bij. Croppen is beter dan zoomen.

2: geen flitser gebruiken

De twee regel is ook weer een verbod. Gebruik nooit een flitser. Daar worden foto’s echt niet beter van. De kwaliteit van de flitsers op smartphones is wel iets beter aan het worden, maar over het algemeen is het resultaat belabberd. Ga liever op zoek naar een lichtbron, zoals een lamp, waarmee je het onderwerp kunt belichten. Zelfs de zaklampfunctie van een andere smartphone is als lichtbron beter dan een flitser.

3: probeer de telefoon stil te houden

Ja, we zijn heel streng, maar wel bedoelen het goed. Licht trillende handen kunnen een foto al een stuk minder maken. Gebruik je heel graag je smartphone als camera, kijk dan eens naar een klein statief. Deze zijn compact en niet zo duur. Je zult zien dat foto’s veel scherper worden.

4: gebruik een camera-app

Er zijn apps die meer uit je camera halen dan de standaard foto-app van je toestel. Voor een echt goede app ben je een paar euro kwijt, maar deze investering is het zeker waard. Kijk in de app-store naar de recensies en beoordelingen om te kijken welke voor jou de beste prijs-kwaliteitverhouding heeft. Een goede gratis optie is Microsoft Pix die een leuke optie heeft om cinemagraphs te maken.

5: let op de horizon

Probeer altijd je camera recht te houden. Tenzij je experimenteert met vreemde invalshoeken. Gebruik het raster in je scherm (de meeste foto-apps hebben deze optie) om een goede compositie te maken en er zeker van te zijn dat de foto recht is.

6: houd de lens schoon

Een smartphone zit vaak in een jaszak, broekzak of tas. De kans dat er vuil op de lens komt is erg groot. Poets de lens daarom even schoon voordat je deze gebruikt. Het beste doe je dat met een zacht doekje. Ga je op reis en ben je van plan om veel foto’s te maken, zorg dan dat je zo’n doekje in je tas hebt zitten.

7: bewerk thuis je foto’s

Met een bewerkingsprogramma kun je foto’s zo veel mooier maken. Experimenteer met bijsnijden, scherpstellen en contrasten. Als je dit subtiel doet, hoeft een foto er niet direct nep uit te zien.

8: gebruik een telefoon met een goede camera

De camera’s op smartphones worden steeds beter. Het topmodel van ieder bekend merk heeft inmiddels een uitstekende camera. Er is echter een model dat nog net even beter is: de Huawei p10. Deze Android-smartphone heeft een dubbele lens die is gemaakt door het topmerk Leica. Je zult echt het verschil zien met andere merken. Naast dit model is er ook de Huawei p10 lite. Dit model is een stuk goedkoper en heeft daarom maar 1 lens, maar ook deze is van Leica.

Volg ons op Facebook