Laat je verwonderen door Corpus Christi

Corpus Christi

Een simpel gesprek kan soms leiden tot grootste gevolgen. Dat is heel beknopt een samenvatting van de Poolse film Corpus Christi van regisseur Jan Komasa. Hij maakte wat ons betreft een van de mooiste films van dit jaar.

Daniel is een jonge crimineel die op het punt van vrijkomen staat. Hij zou het liefst priester willen worden, maar vanwege zijn strafblad kan dat niet. Vandaar dat ze in de gevangenis een baantje in een houtzagerij voor hem regelen. Na een lange busreis komt Daniel aan bij het dorpje waar de houtzagerij staat. Hij kiest er echter voor om het dorp in te wandelen en een bezoek aan de kerk te brengen. Daar raakt hij aan de praat met Eliza.

Frisse wind

Door wat misverstanden in dat gesprek neemt het verhaal plots een prachtige wending en is Daniel ineens de nieuwe priester van het dorp. Zijn preken zijn een frisse wind en al snel heeft Daniel heel veel fans. Tegelijkertijd blijven de verlokkingen van het Wereldse leven lonken voor de jonge priester én blijkt het dorp gebukt te gaan onder een jaren voortslepende tragedie. Ook blijft het gevaar om ontmaskerd te worden constant op de loer liggen.

Corpus Christi is een geweldig meeslepende film. Het verhaal van scenarioschrijver Mateusz Pacewicz is zowel bizar als ontroerend. De film heeft alles waarvoor je zo graag naar de bioscoop gaat: humor, vaart, menselijkheid, tragedie en meer dan genoeg stof om over na te denken en na te praten.
Corpus Christi