Kate Tempest is de stem van een nieuwe generatie

portret van Kate Tempest

De scheidslijn tussen hiphop en poezië is heel dun. Toch heeft de ene kunstvorm veel meer liefhebbers dan de andere. De Britse Kate Tempest stapt over deze grens en laat de twee werelden elkaar ontmoeten.

Als je Kate Tempest in een hokje zou moeten stoppen dan is ze in de eerste plaats een poëet, maar wel één met een krachtige boodschap en gevoel voor de hedendaagse maatschappij. Op haar albums combineert ze haar gedichten met moderne beats zodat het plots verdacht veel op hiphop lijkt.

Verademing

Hiphop heeft de laatste jaren een ernstig tekort aan rappers met een goede boodschap. Steeds vaker gaan de teksten niet dieper dan opscheppende praatjes over geld, seks, geweld en status. De boodschap die Kate Tempest brengt is daarmee vergeleken een intellectuele verademing. Met haar teksten houdt ze vooral de massa een spiegel voor. Een massa die lui is en de ogen heeft gesloten voor de problemen op de wereld.

Hieronder zie je twee voorbeelden van de energieke manier waarop ze teksten voordraagt. Allereerst het werk Tunnel Vision van haar laatste album Let Them Eat Chaos. Daarin stelt ze kritische vragen over de oorlogen op de wereld. Zijn wij als burgers daarin onschuldig of medeplichtig? Daaronder zie je een prachtig televisieoptreden waarin ze Progress voordraagt. Hierin heeft ze het over mensen die zich te makkelijk verschuilen achter hun religie en daardoor zelf geen verantwoordelijkheden dragen. Onder de video’s vind je een linkje naar haar laatste album op Spotify. Op dit album worden de teksten in sommige gevallen voorzien van moderne beats.

Op donderdag 10 november staat Kate Tempest in de Melkweg in Amsterdam.

Tunnel Vision

Progress

Let Them Eat Chaos

Volg ons op Facebook