Path of Exile: tips voor beginners

Path of Exile tips

In veel RPG’s win je door slim je voorkeuren te kiezen als je vaardigheidspunten kunt inzetten om sterker of beter te worden. Bij Path of Exile gaat dat net even anders. Hier kun je je personage verbeteren door edelstenen aan te brengen in je wapens en harnas.

De manieren waarop je nieuwe vaardigheden kunt aanleren maakt Path of Exile echt anders dan de gemiddelde RPG. Je hebt als speler echt het gevoel dat je keuzes kunt maken. Zowel over het pad dat je volgt als waar jij prioriteit aan geeft bij de ontwikkeling van je karakter. Dat is ook de reden dat er een enorme diversiteit is als het aankomt op PoE Currency. Kort gezegd komt het erop neer dat de Currency in het spel zorgt voor diepgang, breedte en flexibiliteit in het ontwikkelen van je personage en je vaardigheden in gevechten. Dit zie je maar zelden terug in vergelijkbare games.

Als je begint met de game ligt het probleem dan ook niet bij het vinden van ‘gems’, maar bij het bepalen welke je in wilt zetten. Er zijn direct al enorm veel opties mogelijk. Ook is de plek die je aan een gem geeft belangrijk. Als je eenmaal een gem in bezit hebt, kun je deze kosteloos van positie veranderen. Het loont de moeite om hier flink mee te experimenteren, zodat je uiteindelijk de juiste combo te pakken hebt die bij jouw manier van spelen past.

In de meeste gevallen moet je met drie belangrijke punten rekening houden als je gems in gaat zetten. Ten eerste moeten gems en de plek waar je ze aanbrengt van dezelfde kleur zijn. Ten tweede kunnen sommige gems pas gebruikt worden als je personage het bijbehorende level heeft. Tot slot moeten de kleuren van gems en sockets (waar de je gems in aanbrengt) aansluiten bij de klasse waarin je personage zit. Hierbij verwijzen kleuren naar Kracht, Behendigheid en Intelligentie. Ook stellen veel gems eisen aan de attributen waarvoor je ze gebruikt.

Investeren

Het is dus zeer belangrijk dat je alleen gems gebruikt die aan alle gestelde eisen voldoen. Als je namelijk een gem gebruikt die niet voldoet, dan maak je daarmee ook het item waarin je deze hebt geplaatst onbruikbaar. Gems zijn in PoE dus enorm belangrijk, daarom is het best slim om te investeren in gems die je verder helpen en een voorsprong geven. De edelstenen die je in het spel kunt verdienen, door bijvoorbeeld quests te doen, passen normaal gesproken bij de klasse waarbij je personage hoort. Om een voorbeeld te geven: Shadow heeft als belangrijkste eigenschappen Behendigheid en Intelligentie dus hij zal stenen ontvangen die daarbij aansluiten, maar soms zal hij ook gems ontvangen die hem extra kracht geven. Het is goed om te bedenken dat je niet altijd gems hoeft te gebruiken die bij je klasse passen. Soms zijn andere kleuren net zo effectief. Zeker als je net begint met spelen. Je hebt dan immers niet zoveel keuze, omdat veel gems allerlei eisen stellen waar je nog niet aan kan voldoen.

Net als je personage kunnen ook gems sterker worden en hogere levels bereiken. Dit kan in je nadeel werken. Soms heb je een goed werkende gem in je bezit die plots in een hoger level aanvullende voorwaarden heeft waar je niet aan kan voldoen. Dit komt regelmatig voor bij gems die eigenlijk niet bij de klasse van je personage passen. Daarom loont het de moeite om af en toe te investeren in handige PoE goods die goed aansluiten bij je personage en gekozen vaardigheden.

Er is trouwens een handige manier om ervoor te zorgen dat je plots zit met niet-werkende gems van een te hoog level. Normaal gesproken gaan de gems automatisch in level omhoog, maar je kunt in de instellingen van het spel dit aanpassen naar handmatig. Zo heb je controle over de levels van je gems en zul je nooit met onbruikbare exemplaren komen te zitten.

Mana

Actieve skills verbruiken Mana (een soort magische brandstof) en deze kunnen worden ingezet als deze in je wapens of armour zijn geactiveerd. Je kunt eenvoudig de belangrijkste skills koppelen aan de vierpuntstoetsen op je controller zodat je ze altijd bij de hand hebt. Op deze manier hoef je niet eerst naar je inventaris te gaan.

Het gebruik van je skills is in Path of Exile niet heel veel anders dan bij andere RPG’s. Als je eenmaal door hebt wat je set-up van gems voor je kan doen is het alleen maar een kwestie van lekker veel Mana verzamelen om vervolgens hordes monsters in de pan te hakken. Het verschil tussen andere games en PoE zit vooral in het feit hoe je de krachten van je gems extra in kan zetten.

Deze support gems werken net even anders dan de talent gems die je gebruikt om sterker te worden. Ook de support gems kunnen hogere levels halen en zijn kleurgebonden. Het verschil zit in het feit dat deze gems je vijanden niet direct aanvallen, maar je talent gems kunnen ondersteunen in deze strijd. Het slim inzetten van support gems kunnen in een gevecht het belangrijke verschil tussen leven en dood maken.

Verbinding

Om gebruik te kunnen maken van een support gem is het belangrijk dat ze in sockets zijn geplaatst die in verbinding staan met de talent gem die ze moeten ondersteunen. Hierbij speelt trouwens kleur geen rol. Support gems werken met gems van elke kleur. Een support gem kan overigens meer dan één andere gem beïnvloeden.

Om een voorbeeld te geven: een groene Volley Support gem voegt twee extra projectielen toe aan Caustic Arrow en Blue Fireball gems. Andersom kan ook. Je kunt ook een talent gem als Split Arrow laten ondersteunen door twee support gems als Combustion en Critical Strikes. De pijlen die je schiet brengen dan niet alleen extra schade toe aan de hartpunten van de vijand, maar hebben ook een grotere kans om raak te schieten. Kortom: de mogelijkheden met gems in Path of Exile zijn eindeloos groot. Het is aan jou om de vaardigheden zo efficiënt mogelijk in te zetten.

Path of Exile tips