Nosing & tasting van The Glenlivet Alpha

het assortiment

De mysterieuze The Glenlivet Alpha hield whisky-liefhebbers de laatste weken flink bezig. De Schotse distilleerderij The Glenlivet bracht in een heel kleine oplage een matzwarte fles uit waar nagenoeg geen informatie op stond, maar die wel stevig geprijsd was. Was dat alleen een briljante marketingtruc of is The Glenlivet Alpha echt iets bijzonders?

Geheim

Op 6 juni gaat ‘master distiller’ Alan Winchester onthullen hoe The Glenlivet Alpha tot stand is gekomen, maar op 1 juni kwam al een groep enthousiaste whisky-liefhebbers bijeen om te kijken of er door middel van een nosing & tasting al het een en ander duidelijk kon worden over de Alpha en Mixed Grill was daarbij aanwezig. Onder leiding van whisky-kenner Wim de Ridder gingen we op zoek naar het geheim.

nosing en tasting

Gelukkig had The Glenlivet al wat kleine hints gegeven via hun website en Facebookpagina. Dit was informatie waar we op terug konden vallen tijdens de proeverij. Wim de Ridder kon vervolgens met zijn enorme kennis daar dieper op ingaan (ook hij weet trouwens niet hoe The Glenlivet Alpha is gemaakt). Omdat bij The Glenlivet de Single Malt van 12 jaar oud altijd de basis is van de overige whisky’s kregen de deelnemers als vergelijkingsmateriaal een aantal glazen uit het assortiment voor zich. Op die manier was de Alpha te vergelijken met anderen flessen van The Glenlivet.

Wim de Ridder
Wim de Ridder

We begonnen met de kleur. The Glenlivet Alpha is behoorlijk licht van kleur en lijkt daarmee het meest op de Nàdurra. Deze 16 jaar oude whisky is anders dan de rest vanwege het feit dat deze niet koud is gefilterd en daardoor een diepere en rijkere smaak heeft. Het is dus heel goud mogelijk dat de Glenlivet Alpha ook niet koud gefilterd is.

Reuk

Dan de geur. De Alpha ruikt voornamelijk naar citrus en vanille. Dit in combinatie met de info die The Glenlivet ‘lekte’ zorgde voor de conclusie dat deze whisky eerst in bourbonvaten en daarna in vaten van nieuw hout heeft gezeten.

Als laatste de smaak. Nu was het eindelijk zover dat alle whiskyfans The Glenlivet Alpha konden proeven (en vergelijken met de anderen). Wij proefden karamel en een vleugje peer en dat bleken meer mensen te proeven. Uiteindelijk onthulde Wim de Ridder dat de smaak volgens The Glenlivet doet denken aan karamel, sinaasappel en peer. Kortom The Glenlivet Alpha is een heerlijk zachte whisky met een prettige neus en een mooie zoet-fruitige smaak. Wat alleen nog een raadsel blijft is het relatief hoge alcoholpercentage van 50%. De kans is groot dat Alan Winchester een paar zeer verrassende dingen gaat onthullen op 6 juni. Je kunt deze onthulling live volgen via de website van The Glenlivet.