Recensie: Palma Violets, Bitterzoet Amsterdam

handen in de lucht

Palma Violets zorgde vorig jaar in Engeland voor een grote hype. Het blad NME zette ze meerdere keren op de cover en BBC tipte ze als een van de beste bands van 2013. En dat allemaal zonder dat de band een album uit had. Het was de single Best of Friends die dit alles veroorzaakte. Inmiddels is dat album uit en deed de band Amsterdam aan voor een optreden.

In de Bitterzoet passen niet zoveel mensen, maar het leek er drukker dan ooit. Een zeer divers publiek (opvallend veel leeftijdsverschil) was klaar voor de Palma Violets. Toen ze op het podium stonden viel als eerste op dat de band echt nog heel jong is. Als tweede valt ook meteen op dat deze band heel veel potentie heeft. Het voordeel van een zaal als Bitterzoet is dat je heel dichtbij de band kan komen. Van dichtbij viel het op dat tijdens sommige stukken van de nummers de bandleden heel geconcentreerd spelen. Alsof ze tot het besef zijn gekomen dat ze niet meer alleen een groep vrienden zijn die muziek maken, maar opeens een act vormen die volop in de schijnwerpers staat.

Palma Violets Bitterzoet
De bassist gaat even dansen tussen het publiek.

Dat neemt overigens niet weg dat de Palma Violets vooral veel plezier hebben in het optreden. Bassist Chilli Jesson roept dan ook dat dit het beste optreden en publiek is buiten de UK. Even later zal hij deze uitspraak kracht bijzetten door te gaan crowdsurfen en tussen het publiek te dansen. Gitarist/zanger Samuel Thomas Fryer was meer introvert en bleef liever bij zijn gitaar. Het optreden is wel aan de korte kant, maar in de 45 minuten geven de Palma Violets ook alles. Natuurlijk is het hoogtepunt de hit Best of Friends waarbij de hele Bitterzoet uit volle borst meezingt en de toegift met Brand New Song (een hidden track op het album).

Vol met energie staan we een uur nadat we de Bitterzoet betraden alweer buiten, maar wel met een memorabel optreden rijker. De Palma Violets zullen de komende maanden en jaren alleen nog maar beter worden dus ga ze zeker zien als ze eind mei weer terug zijn in Nederland. Wij kijken nu al uit naar hun optreden op London Calling.