Paradijselijk toneelstuk van De Warme Winkel en Dood Paard

scene uit Paradijs
Foto: Sanne Peper

Weken hebben de vier acteurs gewerkt aan hun eigen moestuin, die zich midden in het gebouw van voormalig TIN (Theater Instituut Nederland) bevindt.

Een teken dat de kunstwereld langzaam aan het afbrokkelen is; echter is het ook niet zeker wanneer de aarde ons in de steek zal laten. Gelukkig zijn Vincent Rietveld, Manja Topper, Kuno Bakker en Jeroen De Man voorbereid op de Apocalyps en kunnen ze zich bedruipen wanneer de aarde het laat afweten na alles wat wij haar hebben aangedaan. De fossiele brandstoffen gaan een keer opraken en we weten allemaal dat het al veelbesproken ‘global warming’ eens onontkoombare effecten gaat veroorzaken. Er is niets aan te doen, we gaan er allemaal aan.

“Het is niet een vraag van als, maar van wanneer”

Het toneelstuk Paradijs is een gezamenlijk initiatief van toneelgroep De Warme Winkel en toneelgroep Dood Paard. De twee groepen, die beiden wel bekend staan om hun experimentele voorstellingen, laten nu iets zien waar men zich als toeschouwer over blijft verwonderen. De grappige verhalen, afgewisseld met spannende en enigszins slapstickachtige scènes, vormen een prachtige boodschap; want is de mens wel zo veel slimmer dan de natuur en de dieren die zich hierin voortbewegen? Hoe vaak het onderwerp ook al belicht is, eindelijk heeft het nu niet zo’n zeurderige ondertoon. Na de prachtige voorstelling wil de toeschouwer afval scheiden, niet steeds te veel eten maken en misschien zelfs wel een eigen moestuintje aanleggen.

Het verrassende stuk betekent voor iedereen iets anders, maar met zekerheid is te zeggen dat het bijzondere gevoel dat men mee naar huis krijgt voor iedereen hetzelfde is…

De voorstelling is tot 18 april te zien in het voormalige TIN op Sarphatistraat 53 en in samenwerking met Frascati. Hier of aan de kassa van Frascati zijn de kaarten te koop om de voorstelling bij te wonen.

Susanne Boersma