Recensie: Stars / Milo Greene – Metro, Chicago

Stars

Wat is het toch met dat Canadese collectief dat Broken Social Scene heet?

Waar de band zelf weliswaar legendarisch is, zijn het toch vooral de poppy spin-offs Metric (en frontvrouw Emily Haines’ andere projecten) en Stars die internationaal furore maken. En terecht – beide bands koppelen puntige popsongs aan een dynamische live-show. Stars bewees dit afgelopen zaterdag in een uitverkocht Metro in Chicago.

Eerst was het de beurt aan het Californische Milo Green, volgens Stars-vocalist Torquil Campbell “one of the best bands I’ve heard in a long long time”. Dat was misschien wat veel gevraagd, maar de bevlogen pop van de groep paste prima in het sfeertje. En een cover van Sufjan Stevens’ Chicago doet het natuurlijk altijd goed in de stad met dezelfde naam.

Elektronische invloeden

Dan door naar de hoofdact zelf. Vorig jaar bracht Stars het album The North uit, dat verder ging in de richting van popmuziek met flinke elektronische invloeden. Dit in tegenstelling van hun oudere werk, hetgeen meer vertrouwde op “traditionele” gitaren. Het sterkste punt van de groep blijft de afwisseling van de wat hese Torquil Campbell met de feeërieke stem van mede-vocaliste Amy Millan. Dit biedt ook mogelijkheden tot “he said she said”-achtige songs, waarin situaties die meestal in de relationele sfeer plaatsvinden vanuit beide oogpunten worden bezongen. Op The North wordt dit ook enigszins losgelaten – de plaat is vooral een eerbetoon aan de unieke omgeving die Canada volgens de band vormt. De teksten lijken bedrieglijk simpel, maar hierachter gaat een diepgeworteld poëtisch vermogen schuil.

Dat klinkt allemaal pretentieus, maar in de praktijk vertaalde dit zich afgelopen zaterdag in een dampende zaal met een vrolijke gekte. Met een thuispubliek voelde de band zich zelfverzekerd genoeg om een flink blik minder bekende releases live te spelen, evenals twee nieuwe songs. Hoofdmoot bleven toch wel de laatste twee albums – het eerder genoemde The North en het popmeesterwerkje The Five Ghosts. Een loeistrakke band liet het publiek massaal vergeten dat het geluid nogal blikkerig was. En een toegift met de door het publiek naar de band toegezongen relatiebreuk-ballade Your Ex-Lover Is Dead bewees dat dit een gewonnen wedstrijd was voor een uitstekende live-band, die ook nog in staat is om bovengemiddelde albums uit te brengen.

Jacco Kuipers

Volg ons op Facebook