Review: Denon PerL Pro oordopjes

Denon PerL Pro
Foto’s Denon

Het is druk aan de top van de markt voor draadloze oordopjes. Gerenommeerde merken proberen elkaar af te troeven met beter geluid, betere noise cancelling en een langere batterijduur. Denon zet de concurrentie op achterstand door met een nieuw wapen te komen: gepersonaliseerd geluid.

Bij de nieuwe Denon PerL Pro draait alles om een luisterervaring die perfect op jou is afgestemd. Dit doen ze met behulp van Masimo Adaptive Acoustic Technologie (AAT). Om dit verhaal goed uit te leggen, moeten we eerst even terug in de tijd. Een jaar geleden kwam via een Kickstarter-campagne de NuraTrue Pro op de markt. Deze oordopjes uit Australië hadden allerlei voordelen die andere merken niet boden. Inmiddels is Nura overgenomen door het bedrijf dat ook eigenaar is van Denon. Zij hebben de technieken van Nura in huis gehaald om ze vervolgens uit te rollen via de Denon PerL Pro oordopjes. Goed om hierbij te weten is dat PerL staat voor Personalised Listening.

Oto-akoestische emissies

Hoe dat werkt, merk je al snel als je de oordopje uit de verpakking haalt. Qua design lijken ze wel een beetje op chique manchetknopen. Via de bijgeleverde Ear Tips en Wings kun je zorgen dat de oortjes perfect passen. Dat is noodzakelijk bij de volgende stap. Via de app van Denon gaat namelijk de eerder genoemde Masimo Adaptive Acoustic Technologie aan de slag. Door verschillende geluiden af te spelen maakt deze technologie een een scan van je oren. Dit is een zogenaamde OAE (Oto-akoestische emissies). Hierbij worden zwakke geluiden geanalyseerd die door het binnenoor worden geproduceerd, indien er tonen worden afgespeeld. Ieder persoon heeft namelijk een uniek gehoor waarbij je gevoeliger of juist minder gevoelig bent voor bepaalde frequenties. Binnen korte tijd heeft de Denon PerL Pro een haarfijne analyse gemaakt van de oren van de degene die de oordopjes draagt. Nu kan de magie beginnen.

Magisch

In de app kun je nu tijdens het luisteren naar muziek kiezen tussen standaard en gepersonaliseerd. Standaard is vergelijkbaar met hoe andere oordopjes je de muziek brengen. Kies je voor gepersonaliseerd dan stemt de Denon PerL Pro de muziek perfect af op basis van jouw profiel met frequenties. Het schakelen van standaard naar gepersonaliseerd is maar met één woord te omschrijven: magisch. De muziek die in standaard prima klonk komt plots tot volledige bloei. Details zijn zuiverder en mooier dan ooit en liedjes die je al jaren kent laten nieuwe subtiliteiten horen. Als je eenmaal geluisterd heb via een persoonlijk profiel, dan wil je nooit meer terug.

Lossless

Natuurlijk zijn er ook andere factoren die bepalen of muziek door een set oordopjes goed klinkt, dus heeft Denon niet alleen ingezet op de Masimo Adaptive Acoustic Technologie, maar ook op de manier waarop de PerL Pro verbinding maakt met je smartphone (of andere device waarmee je muziek luistert). Hiervoor maken de oordopjes gebruik van de Qualcomm aptX Lossless-technologie. Er is dus geen kwaliteitsverlies tijdens de overdracht via Bluetooth. Daarnaast is er ook Dirac Virtuo voor ruimtelijke geluidsweergave, iets dat we de komende tijd veel meer terug gaan zien horen in de audiowereld.

Eigenlijk zijn deze punten al genoeg om je de Denon PerL Pro van harte aan te raden, maar er is meer dat je wellicht wil weten. Zo gaat de batterij 8 uur mee en met een opgeladen case erbij kun je daar 32 uur van maken. De Perl Pro is IPX4-waterbestendig, dus je kunt er mee naar buiten of zelfs gaan sporten. De ANC en de kwaliteit van de microfoons tijdens het voeren van telefoongesprekken zijn van hetzelfde niveau als de andere oordopjes in deze prijsklasse. De Denon Perl Pro heeft een verkoopprijs van €349,-. Voor die prijs krijg je met stip de beste geluidskwaliteit die er momenteel op de markt van draadloze oordopjes te vinden is.