OnePlus 13 en 13R aan de tand gevoeld

Review: OnePlus 13 en 13R

De laatste jaren heeft OnePlus een heel fijne balans gevonden tussen premium features, snelheid en prijs/kwaliteit. Waar ik de OnePlus 12 al een fantastische smartphone vond die niet al te veel vernieuwingen met zich meebrengt, lijkt deze trend zich met de OnePlus 13 en 13R door te zetten. Een iteratieve verbetering die het een beter toestel maakt, maar misschien niet één waar je direct voor hoeft te upgraden.

Voor de niet geïnitieerden is de OnePlus 13 het allernieuwste vlaggenschip van het Chinese concern; de meest luxe en uitgebreide telefoon die je kunt krijgen, compleet met de beste chip, veel geheugen en een uitstekende camera. Waar de Nord lijn de onderkant van het middensegment bedient, vindt de OnePlus 13R juist zijn plaats net onder zijn grote broer. Het is een wat meer uitgeklede versie, die veel van de sterke kanten van de 13 behoudt, maar dergelijk kan inleveren dat de prijs een paar honderd euro lager valt. Laten we beginnen met de grote broer.

OnePlus 13

Wanneer je snel kijkt lijkt er niet veel veranderd aan dit toestel ten opzichte van de excellente OnePlus 12; de vorm is ongeveer gelijk, het grote ronde camera-eiland is aanwezig ongeveer zoals dit op het vorige toestel, we hebben een volume rocker, powerknop en de iconische alert slider om snel te wisselen tussen stil, trillen en geluid. Maar de uitvoering die OnePlus me opstuurde is wel voorzien van een fraaie faux lederen achterzijde die fijn aanvoelt en de nodige grip geeft op het toestel. Daarbij is het toestel met 210 gram behoorlijk licht en slechts 8,5mm dik. Niet te zien, maar zeker interessant en nieuw is dat het toestel IP68 én IP69 gecertificeerd is, wat betekent dat de OnePlus 13 goed tegen water kan en zelfs bij hoge temperaturen en waterdruk blijft functioneren. Het scherm is een prachtig 120Hz ProXDR Display met een variabele refreshrate door de LTPO 4.1 ondersteuning. Resoluties gaan op tot 3168*1440; genoeg voor QHD+ en een kleurdiepte van 10-Bit.

Pittige internals

Aan de binnenzijde vinden we de nieuwste Snapdragon 8 Elite die 45% krachtiger moet zijn en 44% minder belastend is op de batterijduur van het toestel. Ook de GPU kreeg een boost en om al deze kracht koel te houden is er ruimte voor twee vapor chambers in de OnePlus 13. Dit klinken als heftige cijfers maar in de werkelijkheid zal je hier als normale consument weinig van merken, anders dat het allemaal lekker draait. Zeker gecombineerd met 256 of 512GB aan RAM die er inzit en softwarematig uit te breiden is, hield ik gemakkelijk applicaties in het geheugen en presteerde emulatoren waanzinnig goed op dit toestel. Al deze power wordt benut voor de vele AI features die inmiddels alle telefoonmakers bieden en ook hier geen tekort aan zaken als ongewenste personen uitgummen en foto’s unblurren. Een veel meer nuttige upgrade is de stap naar 6000 mAh voor de batterij. Hierdoor kon ik de telefoon soms naar twee dagen rekken op een lading, wat met 100W zo gepiept is. Maar ook genoot ik ervan om de 50W Wireless Charging te vinden op het toestel, wat op mijn bureau altijd makkelijker is dan bekabeld.

Hasselblad

Al vijf jaren prijkt er Hasselblad op de camera’s van OnePlus en ook hier vinden we de betrokkenheid van het iconische cameramerk. Zoals hiervoor vinden we geen hardware samenwerking, maar zijn de Hasselblad kleurprofielen beschikbaar als filters in de camera app. Het flinke eiland huist een drietal camera’s; achter de hoofdlens zit een 50MP Sony LYT-808 sensor met optische beeldstabilisatie. Hierop maak je erg sterke foto’s met een mooie natuurlijke blur, die ook goed overeind blijft in het donker. Daarnaast vinden we de 50 MP Ultra Wide camera met een Field of View van 120 graden, die niet anders voelt dan de jaren ervoor. Als laatste is er nog de 50MP TriPrism Telefoto camera met een Sony LYT-600 sensor. Deze camera maakt gebruik van drie prisma’s die tot 3x optisch kan inzoomen zonder kwaliteitsverlies. Zoals de jaren ervoor ben ik erg te spreken over portret mode, die een prachtige focus geeft en alles net wat zachter maakt.

OnePlus 13R

Een prima solide upgrade voor een al behoorlijk goede telefoon dus, maar wat is dan de deal met de OnePlus 13R? Bij de introductie van de R, des tijds alleen in India, was de R vooral gericht op gaming, maar tegenwoordig heeft de R de rol van de T ingenomen: een meer budgetvriendelijk toestel zonder veel van de ervaring in te leveren. De OnePlus 13R is een paar honderd euro goedkoper en in grote lijnen hetzelfde toestel. We vinden dezelfde vorm en dezelfde grote batterij met fast charging, maar zonder dat dit draadloos kan. Het scherm is hetzelfde 120 Hz ProXDR Display met LTPO 4.1 en 10-bit Color Depth wat we in zijn grote broer vinden. Wel ligt de resolutie met 2780×1264 iets lager, al vind ik dit op een dergelijk scherm niet super interessant. De chip is verruild voor een SnapDragon 8 Gen 3, wat afgelopen jaar de te kloppen chipset was en meer dan voldoende zal zijn, gekoppeld met een flinke bak aan RAM. De hoofdcamera heeft een 50MP sensor in de vorm van de Sony LYT-700 voor goede foto’s, al missen ze de Hasselblad behandeling. Op de andere twee camera’s wordt bespaard in de vorm van een 8MP Ultra Wide met 112 graden FOV en een 2x optische zoom camera. Het toestel voelt stevig in de hand en doet qua bouwkwaliteit zeker niet onder. De achterzijde is van glas, maar met een spiraalachtige vorm erin geëtst wat wel iets weg heeft van een sterrennacht; zeker een coole touch.

Conclusie

OnePlus zet de trend van ‘steeds een stapje beter’ door met de OnePlus 13. Het toestel is op ieder vlak een verbetering ten opzichte van zijn voorganger en maakt indruk met zijn prachtige scherm en uitstekende camera’s. De nieuwe batterij structuur pompt de capaciteit dergelijk op dat ik lang met het toestel kan doen en van binnen vinden we alles wat de top van het huidige segment is. Wil je dit, maar minder geld uitgeven? Dan is de OnePlus 13R een briljant alternatief. Het levert op slimme wijze in op plekken om de belangrijkste elementen overeind te laten. De line up van OnePlus begint het jaar in ieder geval sterk, maar heb je al een OnePlus 12, dan moet je te raden gaan of deze upgrade genoeg is.

Sander Noordijk

Review: OnePlus 13 en 13R

Review: OnePlus 13 en 13R

Review: OnePlus 13 en 13R

Review: OnePlus 13 en 13R

Foto’s gemaakt met de OnePlus 13:

Review: OnePlus 13 en 13R

Review: OnePlus 13 en 13R

Review: OnePlus 13 en 13R

Review: OnePlus 13 en 13R

Review: OnePlus 13 en 13R