De bloedstollende podcastserie Staatsgeheim

Afgelopen maart sloten theaters en bioscopen noodgedwongen hun deuren. Een groep bekende makers uit de Nederlandse film- en theaterwereld besloot vervolgens op zoek te gaan naar een nieuwe manier om het publiek te bereiken. En zo ontstond de podcastserie Staatsgeheim.

Staatsgeheim is een indringend en origineel coronadrama geworden. Het maakt op indringende wijze duidelijk welke enorme veranderingen de wereld dit jaar heeft ondergaan. De serie bestaat uit 4 afleveringen en is gebaseerd op een scenario van Harm Duco Schut (Toneelacademie Maastricht, Internationaal Theater Amsterdam) en Loek Hennipman (HKU). Het geheel werd geproduceerd door podcastlabel Topcast Media.

Bekende acteurs doen mee

De cast van Staatsgeheim bestaat, naast beide bedenkers, uit een aantal bekende acteertalenten. Zo doen aan de podcast namen mee als Sigrid ten Napel (Penoza, Overspel, Prins), Gijs Scholten van Aschat (Hoogvliegers, Tirza, De Vloer Op), Jacqueline Blom (Penoza, Loenatik, ANNE+) en Yannick Jozefzoon (Baantjer: Het Begin, Tom Adelaar, De Buitendienst).

Experiment ontspoort volledig

Staatsgeheim draait om de 25-jarige student Max Monnikenberg (Harm Duco Schut). Op initiatief van Sara Bartók (Sigrid ten Napel) doet hij mee aan de opnames van een commercieel podcastexperiment. Hiervoor wordt hij samen met een wildvreemde drie weken de wildernis ingestuurd.

De luisteraar maakt van dichtbij mee hoe het podcastexperiment, dat in aanvang onschuldig lijkt, volledig uit de hand loopt. De werkelijke aanleiding van deze beproeving is namelijk verhuld en zo wordt Max onderdeel van een beangstigend complot. In Staatsgeheim worden op originele wijze belangrijke thema’s als misinformatie en complotdenken aangesneden, aan de hand van een indringende luisterervaring.

Het trolleyprobleem

De makers Harm Duco Schut en Loek Hennipman over Staatsgeheim: “Het uitbreken van de coronapandemie, de getroffen maatregelen en het sentiment dat dit losmaakte in de samenleving hebben veel indruk op ons gemaakt. “De vrijheid van de één mag niet ten koste gaan van de gezondheid van de ander”, zei Mark Rutte toen Nederland voor het eerst in lockdown ging. Het deed ons denken aan het trolleyprobleem, een ethisch dilemma: mag het leven van één persoon worden opgeofferd als daarmee het welzijn van de groep is veiliggesteld?”

Streamen via bekende kanalen

De vierdelige podcastserie is te beluisteren via de bekende podcast-apps. De komende drie weken verschijnt er iedere week een nieuwe aflevering.

* Luisterlink (o.a. Spotify en Apple Podcasts): https://topcast.podlink.to/staatsgeheim

Volg ons op Facebook