De Nike Sock Racer is vreemd, maar lekker

Nike Air Sock Racer Ultra Flyknit

Sommige ontwerpen zijn hun tijd ver vooruit en worden pas later echt gewaardeerd. Neem nu de Nike Air Sock Racer: revolutionair in de jaren 80, maar destijds helaas door weinig mensen begrepen. De hoogste tijd voor erkenning!

Sneakers met een sokachtige bovenkant en een alternatieve sluiting zijn nu doodnormaal. Je ziet ze regelmatig in het straatbeeld. In 1985 keek men echter vreemd op toen de Noorse marathonloper Ingrid Kristiansen op Sock Racers bij een Olympische kwalificatiewedstrijd verscheen. In die tijd hadden alle hardloopschoenen een klassiek uiterlijk met een degelijk bovenwerk en een vetersluiting. De Nike Air Sock Racer week zeer sterk af van dat beeld.

Windsurfen

De schoen bestond uit een zool met daarboven een sok van mesh en twee banden om de schoen om de voet te laten sluiten. Het deed nog het meest denken aan de schoenen die men tijdens het in die tijd razend populaire windsurfen droeg. In 1986 kwam de Sock Racer op de markt voor de consumenten, maar die wisten niet veel raad met het te moderne en minimalistische ontwerp.

Nu zijn we vele jaren verder en zien veel liefhebbers van sneakers de Sock Racer juist als een bijzonder hoofdstuk uit de rijke geschiedenis van Nike. In 2004 was er een heruitgave van de schoen, maar dat was ook net even te vroeg. Anno 2017 lijkt men wel klaar voor deze schoen.

Upgrade

Deze nieuwe versie draagt de naam Nike Air Sock Racer Ultra Flyknit en is dus een verbeterde versie van het origineel. Het bovenwerk is geen mesh meer, maar comfortabel flyknit. Ook de zool heeft een upgrade gekregen en bevat elementen van zowel de Nike Free als de Nike LunarEpic.

Vanaf 27 april is de Sock Racer verkrijgbaar in een gele en een grijze uitvoering.

Nike Air Sock Racer Ultra Flyknit

Nike Air Sock Racer Ultra Flyknit

Nike Air Sock Racer Ultra Flyknit

Nike Air Sock Racer Ultra Flyknit

Nike Air Sock Racer Ultra Flyknit