Waarom je een VPN nodig hebt in 2022

VPN
Foto: Unsplash

De aanzienlijke toename van thuiswerken begin 2020 heeft geleid tot een toename van het gebruik van een VPN de laatste jaren. Steeds meer mensen gebruiken VPN’s vanwege online meetings, het streamen van muzieken en het inloggen op bedrijfsnetwerken. Maar waarom worden ze steeds vaker gebruikt en waarom zijn ze in 2022 nodig?

Wat is een VPN?
VPN staat voor Virtual Private Network. Bij gebruik van een VPN wordt het IP-adres geconfigureerd door verbinding te maken met een server in een ander land. Als gevolg hiervan kun je anoniem op internet surfen, toegang krijgen tot niet-beschikbare inhoud en jouw IP-adres geheim houden. Een VPN-verbinding maakt internetten een stuk makkelijker en veiliger. Een VPN fungeert als intermediair tussen je smartphone, tablet of laptop en de server.

Wat kun je met een VPN?
VPN’s hebben veel functies die bijdragen aan een veilig en anoniem internet. Het gebruik van een VPN maakt surfen op het internet veiliger. Een manier om dit te doen is om de VPN de werkelijke locatie te laten maskeren. Het laat geen sporen achter op het internet.

Je kunt volledig anoniem op internet surfen door verbinding te maken met een veilige VPN. Op de website Wat is een VPN van ExpressVPN wordt duidelijk uitgelegd wat een VPN is en wat het voor je kan doen. Maar waarom heb je het nodig? Een VPN maakt bijvoorbeeld jouw gegevens ontoegankelijk omdat een bedrijf deze niet kan verzamelen. Jouw gegevens zijn waardevol, dus bedrijven verzamelen je gegevens graag. Een VPN kan dit voorkomen.

Waarom een VPN in 2022?
Dit jaar is digitaler dan ooit. Nooit eerder waren er zoveel online transacties en nog nooit  zoveel online meetings. Daarnaast is de dreiging van cyberaanvallen en online terrorisme altijd aanwezig. Dit is een van de redenen waarom het beschermen van online privacy zo belangrijk is. Dat kan met een VPN.

Stream content van over de hele wereld
VPN’s zijn ook handig om toegang te krijgen tot veel inhoud in andere landen. Sommige content is bijvoorbeeld mogelijk niet beschikbaar in Nederland. Een VPN kan dit probleem oplossen. Omdat de VPN jouw IP-adres verandert, wordt ook de inhoud weergegeven die beschikbaar is in het land waar het IP-adres in wordt aangepast.

Versleutel je netwerk
Hoe meer mensen thuis werken, hoe meer digitaal verkeer en criminaliteit er zal zijn op internet. Aangezien hackers en malware in opkomst zijn, is het  belangrijk om jezelf tegen daartegen te beschermen. Je kunt een VPN gebruiken om je internetverbinding te versleutelen. Dit is handig als je op een gastnetwerk moet werken. Hoe veiliger de verbinding, hoe beter. Verbinding maken met een openbaar wifi-netwerk is meestal riskant. Met het gebruik van een VPN kun je jouw verbinding versleutelen en beveiligen.