Ontdek de plaatsen bij de IKEA-namen in Zweden

Iedereen kent de bijzondere namen die IKEA aan zijn producten geeft. Maar wist je dat sommige daarvan namen van steden, dorpen en meren in Zweden zijn? Voor Visit Sweden een mooie reden om deze plaatsen eens onder de aandacht te brengen. Ontdek het origineel.

Het systeem met namen bij de IKEA is bedacht door oprichter Ingvar Kamprad. Vanwege zijn dyslexie vond hij het lastig om de cijfers in artikelcodes te onthouden. Daarom bedacht hij een systeem met namen voor alle producten van IKEA. Zo worden boekenkasten vernoemd naar jongensnamen of beroepen, beddengoed naar bloemen en planten en kinderproducten naar dieren en vogels.

Vakantie

Er zijn ook producten die naar plaatsnamen of meren in Zweden worden vernoemd. Bijvoorbeeld badkamerartikelen en verlichting, maar ook moderne producten als een gamingstoel. Als je spullen van IKEA in huis hebt, dan is de kans zeer groot dat daar iets tussen zit dat verwijst naar een plek in Zweden. Hoe leuk is het om een bezoek te brengen aan zo’n bekende naam als je op vakantie bent in Zweden?

De IKEA-namen komen voor in heel Zweden, dus naar welk deel van Zweden je ook gaat, er is er altijd eentje in de buurt. We hebben er een paar voor je op een rij gezet. Leuk om eens de locatie bij het product te zien, maar tegelijkertijd laat het ook zien hoe veelzijdig Zweden als vakantieland is. Vooral voor liefhebbers van ongerepte natuur.

Kallax

Kallax Zweden

Kallax is bij IKEA de naam van een veelzijdige plank waarmee je zelf je eigen kast mee kan creëren. De naam is ook een stadje in het noorden van Zweden, gelegen aan de Botnische Golf. Kalax is bekend vanwege de surströmming (gefermenteerde haring) en het feit dat het vliegveld van het nabijgelegen Luleå ook wel Kallax Airport wordt genoemd.

Skärhamn

Skarhamm Zweden

Bij de IKEA is Skärhamn slechts een deurkruk, maar ik het echt is het de naam van een dorp aan de westkust van Zweden. Hier ontdek je woeste natuur en de zuivere lucht van het eiland Tjörn. Er is veel te doen voor avontuurlijke reizigers en sporters en ook kunstliefhebbers komen aan hun trekken dankzij het Nordiska Akvarellmuseet.

Toftan

Toftan Zweden

Toftan is ook zo’n voorbeeld van hoe iets simpels bij de IKEA kan verwijzen naar een prachtige plek. Het is bij de IKEA namelijk de naam van een afvalbak en een serie bijbehorende badkameraccessoires. Wie afreist naar het Zweedse Toftan komt uit bij een schitterend meer in de regio Dalarna in het midden van het land. Een prachtige bestemming voor natuurliefhebbers. Je kunt hier ook een bezoek brengen aan Sundborn, de thuisbasis van de iconische Zweedse kunstenaars Karin en Carl Larsson.

Bolmen

Bolmen Zweden

Bij de IKEA is Bolmen een toiletborstel. Niet echt heel cool, maar wel handig om in huis te hebben. Het is echter ook de naam van een van de mooiste meren van Zweden, met water zo schoon dat je het kunt drinken. Vooral in de zomer is Bolmen een fantastische plek om te bezoeken. Je kunt er dan heerlijk zwemmen en kajakken of wandelen in de omringende bossen.

Höljes

Holjes Zweden

Wie winkelt bij IKEA zal zien dat Höljes de naam van een hanglamp is. In Zweden is het ook de naam van een kleine plaats in Värmland, vlak bij de grens met Noorwegen. Höljes staat bekend om de rallycross-wedstrijden die hier iedere zomer zijn. Avontuurlijke natuurliefhebbers komen hier graag om met een traditioneel vlot een tocht te maken over de rivier Klarälven.

Järvfjället

Jarvfallet Zweden

Een redelijk nieuw product bij IKEA is de Järvfjället, een stoel voor gamers. Wie actie en avontuur in het echt zoekt, kan afreizen naar Järvfjället in Zweeds Lapland. Hier ontsnap je aan de digitale wereld door je onder te dompelen in de ongerepte en uitgestrekte natuur.