Kunst kopen en bewonderen op de TEFAF Maastricht

Leonardo da Vinci, studie van een draperie, (datering onbekend). Een prachtig werk met mysterieus karakter dat typerend is voor de genie Da Vinci. Niet te koop: de tekening behoort tot de Frits Lugt stichting.
Leonardo da Vinci, studie van een draperie, (datering onbekend). Een prachtig werk met mysterieus karakter dat typerend is voor Da Vinci. Niet te koop: de tekening behoort tot de Frits Lugt stichting.

De 25ste editie van de kunst- en antiekbeurs TEFAF vond van 16 tot 25 maart 2012 plaats in het MECC te Maastricht. Op de TEFAF waren meer dan 30.000 schilderijen, antiek en designobjecten te bezichtigen.

De 72.000 bezoekers uit binnen en buitenland waanden zich in een enorm museum waar alles te koop was. Van prenten van Rembrandt van Rijn tot de oudste atlas ter wereld. Schetsen van Peter Paul Rubens en beeldhouwwerken. Maar ook moderne schilderijen van Pablo Picasso en Andy Warhol.

Dat de TEFAF een kunstbeurs met internationale allure is wordt bij binnenkomst direct duidelijk. De entreehal is gedecoreerd met 33.000 witte rozen. In de hal ligt tapijt en 40.000 tulpen kleuren gehele expositieruimte van bijna 30.000 m². Een champagne- en sushibar kunnen dan ook niet ontbreken. De uitgebreide collectie kunstobjecten van de TEFAF telt een gezamenlijke waarde van meer dan 3 miljard euro. De kunstbeurs wordt door kunstkenners en liefhebbers van over de hele wereld bezocht.

Verschillende delen

De TEFAF is opgedeeld in vijf gedeeltes: schilderijen, antiek, modern, design en papier. In deze verschillende delen zijn in totaal 260 kunst- en antiekverkopers gevestigd uit 18 verschillende landen. De diversiteit van de kunstobjecten is groot. Naast oude en moderne schilderijen zijn er ook design stoelen, tafels en lampen te bewonderen. De antiekafdeling heeft klokken, zilverwerk, beelden en sieraden. Op de afdeling papier zijn tekeningen te zien van grote kunstenaars als Abraham Bloemart, Federio Zuccaro en Rembrandt van Rijn, maar ook oude landkaarten, atlassen en foto’s.

Bij de afdeling oude kunst werd nog geen half uur na opening op donderdag door een verzamelaar een portret van The Ditchley Henry VIII verkocht. De vraagprijs van € 3,0 miljoen. Een andere verkoop was De kruisiging van Rubens aan het bekende Nederlands-Amerikaanse verzamelaarsechtpaar Eijk en Rose-Marie van Otterloo. Vraagprijs: € 3,5 miljoen.

Een bezoek aan de TEFAF was indrukwekkend door de enorme collectie. Ik heb erg veel mooie werken gezien. Daarom alvast een verlanglijstje voor als ik miljonair ben. Nog even sparen dus voor volgend jaar!

tulpen

tefaf

Een ets met drogenaald met prachtige licht en donker contrasten. Vraagprijs: 175.000 euro.
Een ets met drogenaald met prachtige licht en donker contrasten. Vraagprijs: 175.000 euro.

Tekst: Sara Backer
Foto’s: Mo Banadji