Wij proefden de geweldige The GlenDronach 12YO

GlenDronach 12

Whisky is in zo veel verschillende varianten en prijsklassen te koop dat je als liefhebber vaak door de bomen het bos niet meer ziet. Wij willen je daarom wijzen op de bijzondere The GlenDronach 12YO Original.

Deze Schotse whisky heeft veel van zijn smaak te danken aan Spaanse sherryvaten. Hiervoor zijn vaten gebruikt waar eerst Oloroso en Pedro Ximenez in heeft gezeten. Wat The GlenDronach anders maakt, is dat de whisky ook echt 12 jaar in deze vaten heeft doorgebracht. Bij de meeste andere merken gaat de whisky eerst 10 jaar op eikenhouten vaten en pas daarna 2 jaartjes in de sherryvaten.

Diepe kleur

Hierdoor zijn de heerlijke smaken van de sherryvaten heel diep doorgedrongen in de The GlenDronach 12YO Original. Dat zie je direct aan de diepe kleur van de whisky en als je een glas inschenkt, zul je het zeker merken. Al moet ik zeggen dat de reuk van deze GlenDronach niet zijn sterkste punt is. De geur is net even te zoet en overheersend naar mijn smaak.

Tijdens het proeven maakt de GlenDronach 12YO het gelukkig helemaal goed. Er zijn veel aangename smaken te ontdekken. In eerste instantie proef je fruit als bessen en druiven. Daar komt vervolgens melkchocolade, vanille en honing bij, maar ook kruiden als kaneel en kruidnagel evenals subtiele tonen van koffie. Ik moest ook regelmatig aan appeltaart denken! De afdronk is middellang met gedroogd fruit, een lichte bitter, chocolade en houttonen.

Goede prijs

Kortom: een zeer aangename whisky voor een zeer goede prijs. Je zult deze fles namelijk bij de slijter voor een prijs van onder de veertig euro kunnen vinden. Voor vergelijkbare whisky’s betaal je minstens een paar tientjes extra. Bovendien is dit een whisky waar je naast jezelf ook heel veel vrienden een plezier mee kunt doen. Een ideale keuze als je iemand een mooie fles cadeau wilt geven of iets in huis wilt hebben om aan whisky-liefhebbende vrienden te schenken.

The GlenDronach is afkomstig uit het oostelijke deel van de Schotse Highlands. De naam van de distilleerderij verwijst naar de bron van het water dat erin wordt gebruikt: de Dronach Burn. GlenDronach laat zich dan ook vertalen als ‘vallei van de Dronach’. Al sinds 1826 maakt men op deze plek heerlijke whisky. De geschiedenis wel alleen wel zeer roerig. Recent was de distilleerderij tussen 1995 en 2002 gesloten, maar inmiddels is The GlenDronach zeer geliefd onder fijnproevers en andere whiskyfans.

NAS

Het geheim zit ‘m in een paar zaken: ten eerste het gebruik van alleen de allerbeste vaten en het vasthouden aan leeftijdsaanduiding. Bij The GlenDronach doen ze niet mee aan de trend om zogenaamde NAS Scotch Single Malts te maken. Dit is een trucje om een whisky single malt te mogen noemen, terwijl er stiekem toch verschillende whisky’s zijn gebruikt. Je zou dus kunnen zeggen dat we in dit geval met een ambachtelijke whisky te maken hebben.

Mocht je na het proeven van de 12YO Original nieuwsgierig zijn naar meer, dan is er ook The 15YO Revival, The 18YO Allardice en de 21YO Parliament. Die laatste won in november 2018 de prijs voor Beste non-peated Scotch Single Malt tijdens het Internationale Whisky Festival in Den Haag. Ook zijn er regelmatig range specials en limited editions. Sláinte!

GlenDronach 12

GlenDronach 12