De veelzijdigheid van kunstenaar Barry Reigate

One Cannot Get Fingerprints From A Rock

De Britse kunstenaar Barry Reigate is bij het grote publiek vooral bekend vanwege zijn illustraties voor Louis Vuitton en Stella McCartney, maar zijn eigen werk is vele malen interessanter.

Tot 6 december is er nieuw werk te zien bij Reflex in Amsterdam tijdens de tentoonstelling One Cannot Get Fingerprints From A Rock. Het nieuwe werk bestaat vooral uit grote schilderijen waar Reigate heel veel verschillende technieken op gebruikt, maar er is ook een betonnen sculptuur van een clownsschoen en geometrische werk van onder ander hout te bewonderen.

Kunstacademie

Tijdens een bezoek aan Amsterdam sprak ik kort met Barry Reigate en hij vertelde daarbij meer over zijn werk. Het gesprek ging onder andere over het feit dat hij vaak ten onrechte het stempel van graffiti-artiest krijgt. Veel stoppen hem in een hokje met kunstenaars als bijvoorbeeld KAWS terwijl de oorsprong van het werk van Reigate veel traditioneler is. Dat begint op de kunstacademie en vooral bij de leraren tijdens die studie.

Bij Barry Reigate was het een leraar die vol bewondering sprak over het werk van Sigmar Polke die de grootste invloed op zijn werk heeft gehad. Als je eenmaal die connectie hebt gelegd zijn er zeker veel overeenkomsten tussen het werk van Reigate en Polke te ontdekken. Je zou zelfs kunnen zeggen dat Reigate doorgaat waar Polke is gebleven.

Grote boze wolf

Het grote verschil zit in de onderwerpkeuze. Polke werkte graag met beelden uit zijn jeugd en Reigate doet dat ook, maar omdat ze van een andere generatie zijn ontstaan daar de verschillende. Bij Barry Reigate zie je veel invloeden uit cartoons. Zo is bij de tentoonstelling in Reflex op heel veel doeken de grote boze wolf te zien en op andere het bijbehorende huis van de drie biggetjes.

Over deze beelden uit zijn jeugd voegt Reigate dan vele lagen met totaal andere afbeeldingen toe. Sommige zijn abstract en andere juist kinderlijk. Doordat voor deze lagen ook steeds andere technieken en materialen zijn gebruikt krijg je uiteindelijk een spannend geheel waarin elk onderdeel even belangrijk is en de dialoog met de andere aangaat.

Reflex Amsterdam
Weteringschans 83
Amsterdam

One Cannot Get Fingerprints From A Rock

One Cannot Get Fingerprints From A Rock

Afbeeldingen: Courtesy Reflex Amsterdam, Barry Reigate