Recensie: Di-rect in Paradiso

in paradiso

Di-rect is niet een band die je zo 1,2,3 op Mixed Grill zou verwachten, maar social media zorgde ervoor dat twee redacteuren van Mixed Grill afgelopen vrijdag bij hun concert in Paradiso waren. En dat concert overtrof met gemak onze verwachtingen.

Eerlijk is eerlijk: Di-rect heeft bij de muzikale fijnproever (of snob, net hoe je het bekijkt) niet echt een goede naam. De Haagse band heeft nog steeds het imago van luchtige poppunk voor tienermeisjes, maar dat imago blijkt allang niet meer bij de band te passen. De omslag kwam bij Mixed Grill na het zien van een cover die de band speelde van een nummer van Arcade Fire. Een berichtje daarover op Facebook leverde vervolgens een uitnodiging van de platenmaatschappij van Di-rect op. Of we zin hadden om de band in Paradiso te bekijken, dan konden we zien en horen dat de nieuwe Di-rect een goede band is.

Podiumbeest

Voor het concert begon viel al op dat het publiek bij het concert veel ouder was dan verwacht (geen tienermeisjes te bekennen) en dat de zaal tot de nok toe vol was. Wat daarna volgde was een zeer goed-geoliede rockshow, waarbij de band al een voorschot nam op optredens in grotere zalen. De lichtshow was achterin de zaal nog regelmatig oogverblindend en ook de bas was daar vaak voelbaar. De nieuwe leden van de vernieuwde Di-rect, zanger Marcel Veenendaal en toetsenist Vince van Reeken, eisten hierbij een grote rol op. De zanger liet van het begin tot het eind aan een stuk door zien dat hij een enorm podiumbeest is, de andere nieuwkomer zorgde juist voor rustpuntjes. Voeg daarbij de jarenlange podiumervaring van de overige bandleden en je hebt alles in huis wat een band nodig heeft.

Of ze nu een ballad speelden of een stevige rocker, het publiek kon alles waarderen en Marcel had maar weinig nodig om de handen in de lucht te krijgen. De muziek die Di-rect nu maakt kun je het best omschrijven als alternatieve rock, het ene moment hoorde je Snow Patrol, maar regelmatig ook invloeden van Led Zeppelin. Zeker als de band aan het jammen sloeg, al leek het erop dat het publiek wel weer blij was als er een herkenbare zanglijn volgde. We moeten dat maar wijten aan de gretigheid van de band. Di-rect lijkt in ieder geval klaar om in het kielzog van de andere Haagse acts, Kane en Anouk, op veel grotere podia te gaan spelen dan het formaat Paradiso. We zijn zeer benieuwd hoe de band zich zou redden op een festival als Lowlands, waar ongetwijfeld mensen, net als wij, onze mening over Di-rect gaan bijstellen.