Een goede whisky met een bijpassend dessert is natuurlijk een gouden combinatie. The Singleton heeft die combinatie geperfectioneerd met de Gourmand Collection. Dat zijn drie 42 jaar oude single malts met elk een uniek smaakpalet. Met de whisky van The Singleton Gourmand Collection als basis heeft Meester Patissier Nicolas Rouzaud die bijpassende desserts gemaakt.
Het begint natuurlijk bij de whisky zelf. Deze is onder leiding van Master Blender Dr. Craig Wilson tot stand gekomen waarin de whisky’s maar liefst 29 jaar hebben gerijpt in zorgvuldig geselecteerde wijnvaten uit Spanje, Frankrijk en Italië. Het resultaat zijn drie uitzonderlijke whisky’s:
The Singleton Nuts & Figs whisky
Een volle, zachte whisky met smaken van donkere chocolade, rijpe vijgen, milde specerijen en een vleugje koffie. Dankzij de lange rijping – deels in Spaanse rodewijnvaten – heeft deze variant een diepe, warme smaak.
The Singleton Caramelized Crème Brûlée whisky
Zacht en romig, met smaken van gebakken vanille-custard, licht gekaramelliseerde suiker en een vleugje geroosterde noten. De rijping in ex-Grand Cru Chardonnay-vaten zorgt voor een ronde, elegante afdronk.
The Singleton Black Cherry Gâteau whiskey
Een krachtige whisky met lagen van zwarte kers, pure chocolade en een subtiele hint zwarte peper. Door de invloed van Italiaanse Amarone-vaten is deze botteling vol van smaak, met een knipoog naar het klassieke dessert.
De whisky’s zijn te koop in een gelimiteerde set van 136 sets waarin 3 flessen van 50cl zitten. De prijs voor zo’n set is €11.850. Hierdoor is The Singleton Gourmand Collection niet voor iedereen weggelegd. Er is echter nog een manier waarop je de whisky’s op een bijzondere wijze kunt proeven.
Unieke proeverij
The Home of The Singleton at Glen Ord Distillery biedt vanaf mei 2025 een unieke proeverij aan: de drie kenmerkende whisky’s, gecombineerd met een exclusieve cake pairing die speciaal is gecreëerd door patissier Nicolas Rouzaud. De gerenommeerde patissier, bekend van The Connaught in Londen, ontwikkelde voor elke whisky een bijpassend dessert in de vorm van een verfijnde taart. Elke creatie bestaat uit meerdere lagen – van mousse tot biscuit en krokante elementen – en weerspiegelt de smaak en structuur van de bijbehorende whisky.
“De kunst van een chef-patissier is geworteld in creativiteit, passie en het streven naar grenzeloze smaak – eigenschappen die ook centraal staan in het vak van de whiskymaker. Het proces, de smaken en de toewijding van The Singleton aan slow craft en precisie hebben mij geïnspireerd tot het maken van deze taarten. Het is een eer om ze te presenteren naast de The Singleton Gourmand-whisky’s en zo samen een moment van ultiem genot te creëren,” aldus Rouzaud.