Bijzondere details in kopie van Het Laatste Avondmaal

kopie van het laatste avondmaal
Copy Of Leonardo’s The Last Supper, Giampietrino And Giovanni Antonio Boltfraffio, Ca. 1515-1520, Oil On Canvas,3020 Mm X 7850 Mm © Photo: Royal Academy Of Arts, London. Photographer: Prudence Cuming Associates Limited

Het Laatste Avondmaal van Leonardo da Vinci is één van de beroemdste kunstwerken die we kennen. Google Arts and Culture deed digitaal onderzoek naar een kopie van het werk dat in Londen te zien is.

Het originele werk van Leonardo da Vinci is te vinden in de Santa Maria delle Grazie in Milaan, maar er is ook een aantal kopieën van het schilderij bekend. Bekend zijn de versies die te zien zijn in de Abdij van Tongerlo in België en in de Royal Academy of Arts in Londen. Die laatste is onlangs digitaal onderzocht, waarbij er bijzondere details zijn gevonden.

Het schilderij in Londen is een kopie die zeer waarschijnlijk is gemaakt in het atelier van Da Vinci, niet lang nadat het origineel is voltooid. Maker van deze kopie is Giampietrino, een leerling van Da Vinci, maar er is waarschijnlijk ook aan het doek gewerkt door een andere leerling met de naam Giovanni Antonio Boltfraffio.

Materiaal

In ieder geval is de kopie goed en bijzonder genoeg om een plekje te krijgen in de Royal Academy of Arts in Londen én voor Google Arts and Culture om onderzoek te doen. Het grote verschil tussen origineel en kopie is het gebruikte materiaal. Zo werkte Leonardo da Vinci met tempura en olieverf op een muur (het werk is dus een fresco), terwijl de leerlingen alleen olieverf gebruikte en deze aanbrachten op canvas.

Maar er is meer. Er zijn namelijk ook verschillen te vinden in de afbeelding. Het meest opvallend is het omgevallen zoutvaatje naast Judas. Dat is alleen te zien op deze kopie en staat bekend als slecht voorteken. Ook kun je op dit schilderij de voeten van Jezus zien. Dit deel van het origineel is verloren gegaan, nadat er in 1652 een deur werd gemaakt in de muur waar het werk op was aangebracht.

Op de website van Google Arts & Culture kun je Het Laatste Avondmaal van Giampietrino tot in detail bekijken en nog veel meer te weten komen over dit bijzondere schilderij.

Volg ons op Facebook