Proef de spannende Cornet Smoked

Cornet Smoked

Avontuurlijke bierdrinkers die iets zoeken dat net even anders is kunnen terecht bij een nieuwe variant van Cornet. De Cornet Smoked is een stevige Belgisch Blond met subtiele tonen van rook.

Wellicht heb je al eens de reguliere Cornet Oaked geproefd. Brouwerij De Hoorn uit het Vlaamse Steenhuffel introduceerde in 2014 dit bier waar tijdens het brouwproces houtsnippers worden toegevoegd. Dit geeft het bier extra karakter en smaak. Met de Cornet Smoked zijn de brouwers nog een stapje verder gegaan. Tijdens het brouwen zijn er namelijk gerookte eikenhouten snippers gebruikt.

Brouwmeester Stijn Bundervoet: “Het heeft alles van het krachtige en toch zachte karakter van Cornet maar door de subtiele rokerige toets krijgt de smaak meer diepgang. De complexiteit en extra aroma’s worden verkregen door het toevoegen van gerookte eikenhouten snippers en een dosis geturfde mout tijdens het brouwen.”

Islay-whisky

Voordat je Cornet Smoked gaat proeven, moet je eerst even goed ruiken. De subtiele rooktonen die je wellicht kent van andere rookbieren als Schlenkerla of een goede Islay-whisky zullen dan zeker opvallen. Als je vervolgens proeft, is de rook wellicht even wennen, zeker voor diegenen die geen ervaring met gerookte smaken hebben, maar als snel valt alles op zijn plaats. Als je zelfs de tijd neemt om van dit bier te genieten zul je merken dat de smaken heel mooi in balans zijn en dat de rook echt iets toe weet te voegen.

Helaas schrijf ik dit stuk de dag nadat de Nederlandse overheid bekend heeft gemaakt dat de horeca een paar weken gesloten moet blijven. Wellicht dat Vlaamse lezers meer geluk hebben, want Cornet had iets geniaals bedacht bij dit bier: een Perfect Serve. Je kent de uitdrukking misschien wel uit de wereld van gin en tonic.

Smoke Gun

In dit geval gaat het om het feit dat ze in geselecteerde horecazaken een fantastische manier hebben om de Cornet Oaked te serveren. Hierbij wordt het iconische Cornet-glas gevuld met rook met behulp van een ‘smoke gun’. Dit geeft naast een prachtige visuele ervaring ook extra smaak vanwege het rook in het glas.

Gelukkig is de Cornet Smoked niet alleen in de horeca te vinden, maar kun je voor dit bijzondere bier ook terecht bij Jan Linders en geselecteerde slijters of online via Dare to Drink Different.