De beste bieren en bierbrouwers van dit moment

glas bier van De Molen

Wat de Oscars zijn voor filmmakers, dat zijn de jaarlijkse verkiezingen van RateBeer voor bierbrouwers. Ieder jaar reikt deze website prijzen uit voor de beste bieren ter wereld.

Dit jaar was bijzonder, want Brouwerij de Molen pakte een welverdiende zesde plaats in de lijst met beste brouwers ter wereld. Een geweldige prestatie! De nummer 1 is al een paar jaar Hill Farmstead Brewery, een relatief kleine brouwerij op het platteland van de Amerikaanse staat Vermont. Het bier van Hill Farmstead is zo populair en zeldzaam, dat je het eigenlijk alleen kunt drinken als je een reis naar de brouwerij maakt. In het weekend schijnen daar lange rijen met bierfans voor de deur te staan.

Bodegraven

Gelukkig is De Molen beter bereikbaar. Bodegraven ligt aan de A12 en vanaf het station van dit dorpje wandel je in 5 minuten naar de brouwerij. Het is mogelijk om daar bier te kopen in de winkel, wat te proeven in het café of te genieten van een maaltijd met passende bieren. Op zaterdag kun je een rondleiding met proeverij volgen.

Op een brouwerij uit Engeland (Cloudwater Brew Co) en Denemarken (Evil Twin Brewing) na, domineert de VS de lijst met winnaars. Dat is niet zo vreemd als je bedenkt dat Amerikanen bier momenteel zeer serieus nemen. In elk dorp en in iedere stad is tegenwoordig wel een brouwerij te vinden. Deze relatief jonge brouwers leggen de lat vaak er hoog en proberen klassieke bierstijlen te perfectioneren en/of te experimenteren met nieuwe smaken.

Ik was afgelopen zomer in Denver en de bergen van Colorado en het viel echt op hoeveel goed bier er te koop is. Zelfs in een Chinees restaurant langs de snelweg dronk ik een uitstekende Scotch Ale van brouwerij uit Fort Collins, Colorado (90 Shilling van Odell Brewing Co.). Een verademing als je het vergelijkt met Nederland, waar je in een restaurant vaak alleen maar pils van de grote brouwers kunt drinken.

Omnipollo en Westvleteren

Ratebeer kijkt niet alleen naar de beste brouwers, maar ook naar de beste bieren ter wereld. Hiervan maken ze sinds kort geen top 10, maar een top 100. Deze presenteren ze in alfabetische volgorde. Een aantal bieren uit die lijst is ook in Nederland te vinden. Bijvoorbeeld: Omnipollo Noa Pecan Mud Cake, Rodenbach Caractère Rouge, Struise Pannepot Reserva en Westvleteren 12.

Mocht je een zoektocht willen beginnen naar bijzonder goede bieren, dan heeft Ratebeer ook een lijst gemaakt met de beste bierwinkels en café’s per land. In Nederland zijn dat de volgende adressen:

Beste brewpub: Van Moll in Eindhoven en Kaapse Brouwers in Rotterdam.
Beste restaurant: ’t Restaurantje van Trappistenlokaal ’t Klooster  in Delft,
Beste tap room: Brouwerij de Molen in Bodegraven
Beste bierwinkel: De Bierkoning (Amsterdam), Flink Gegist (Delft), Burg Bieren (Ermelo), Beer Republic (Breda), De Bierwinkel (Bergen op Zoom), Sterk Avondverkoop (Amsterdam).
Beste café’s: Proeflokaal Arendsnest (Amsterdam), Bierproeflokaal In De Wildeman (Amsterdam), BeerTemple (Amsterdam), Café Frape (Maastricht), Uiltje Craft Beer Bar  (Haarlem).

Proost!

goed bier