Een alomvattend boek over dingen

Warna Oosterbaan - Het leven van dingen

We omringen ons met honderden, misschien wel duizenden dingen. Hierdoor ontstaat een bijzondere relatie tussen mens en ding. Journalist en socioloog Warna Oosterbaan duikt diep in de materie en legt uit wat dingen met ons doen.

Nu denk je wellicht: wat bedoelen ze met dingen? Nou, dat zijn alle spullen om je heen. Niet alleen in huis, maar ook in de openbare ruimte of op het werk. Overal zijn er dingen die we gebruiken in het dagelijks leven. Ze lijken vanzelfsprekend, maar veel dingen zijn er niet altijd geweest. En nu kunnen we plots niet meer zonder.

Geschiedenis

Als je teruggaat naar de vroege geschiedenis van de mens hadden we niet veel meer in ons bezit dan een bijl of speer. Nu hebben we ontelbaar meer dingen verzameld. Warna Oosterbaan heeft de geweldige gave om voor de hand liggende dingen te benoemen en te omschrijven. Opeens ben je je als lezer van bewust van de bijzondere relatie die met al je dingen hebt.

Ook komen in het boek Het leven van dingen mooie anekdotes en citaten voor die of herkenbaar zijn of je na laten denken over dingen. Een mooi voorbeeld is het verhaal over een oudere dame die een ring kwijt was. Samen met haar dochter heeft ze overal gezocht, maar ze vonden niets. Tot plots de ring tevoorschijn kwam op een totaal niet voor de hand liggende plek. Direct daarna herinnert de vrouw hoe het daar gekomen was. Het antwoord droeg ze dus altijd al bij zich, maar was even niet bereikbaar.

Opruimen

Naast kwijtraken komen ook het ordenen, opruimen en repareren van dingen aan bod. Ook hier laat het boek je weer met een frisse blik kijken naar voor de hand liggende zaken. Dat maakt Het leven van dingen zo uniek. Wil je de hedendaagse mens (dus ook jezelf) leren kennen, dan speelt de verhouding met alle dingen om ons heen een essentiële rol.

Het is ook de grondigheid van de schrijver die het boek tot iets alomvattends maakt. Oosterbaan citeert uit vele boeken en wetenschappelijke artikelen. De handige leeslijst achterin maakt hongerig naar meer over dingen. De prachtige foto’s die Theo Baart voor het boek schoot, maken het geheel helemaal af.