Mooie duotentoonstelling in Galerie Mokum

Galerie Mokum - Mara van Laaren
Mara van Laaren – 2018 – Entree Stadsarchief – 89 x 70 cm – olieverf op doek

Galerie Mokum presenteert binnenkort een duotentoonstelling van Stijn Rietman en Mara van Laaren. Vanaf 24 maart kun je in de Amsterdamse galerie een maand lang genieten van het bijzondere werk van de twee Nederlandse kunstenaars.

Voor Mara van Laaren is het de eerste echte tentoonstelling bij Galerie Mokum. Eerder is er wel, met groot succes, werk van haar getoond tijdens verschillende groepstentoonstellingen en beurzen. Stijn Rietman is een oude bekende van de galerie. Zijn werk was al veel vaker aan de Oudezijds Voorburgwal te zien.

Stijn Rietman

In 2006 studeerde Stijn Rietman (Drachten, 1979) af aan de Kunstacademie Minerva in Groningen. Daar had hij onder meer les van kunstschilder Matthijs Röling. Rietman heeft meerdere prijzen voor zijn werk ontvangen en in 2016 exposeerde hij in het Drents Museum met de tentoonstelling ‘Bittersweet’. Bij de tentoonstelling is een gelijknamige publicatie verschenen, een uitgave van WBOOKS. Het boek is verkrijgbaar bij Galerie Mokum.

Voor de komende expositie heeft Stijn Rietman een nieuwe serie gemaakt. Deze serie bestaat uit schilderijen die op het eerste gezicht lege vlakken voorstellen. Het onderwerp is hierin minimaal aanwezig. De kunstenaar verkent hier de balans tussen materie en leegte. Het gaat over verstoring versus sereniteit (voorbeeld werk: ‘Muurtje’). Voor deze tentoonstelling, waarin ‘de muur’ een terugkerend onderwerp is, is Rietman meer in serie gaan werken. Op, aan of in de muur gebeurt voor hem zoveel dat het ene schilderij nog niet opgezet is of het volgende beeld dringt zich al op. De muur met al haar sporen is voor Rietman een heuse bron van inspiratie (voorbeelden werken: ‘Meetfoutjes’). Voor de serie ‘muurtjes’ heeft Stijn eerst een reliëf gemaakt met acrylpasta en daarna voorzien van verschillende lagen olieverf. Het houten paneel als drager is ongewijzigd gebleven.

Mara van Laaren

Mara van Laaren (Amsterdam, 1977) studeerde in 2015 af aan de Wackers Academie in Amsterdam onder begeleiding van kunstenaar Sam Drukker. Ze woont en werkt in Amsterdam. Het interieur van oude Amsterdamse gebouwen is haar favoriete onderwerp. Zo werkte ze tijdens haar afstuderen een half jaar in het verlaten ARTIS-Groote Museum. (Over dit bijzondere, fotogenieke gebouw schreven we van de week al eerder een artikel) Van Laaren, die eerder een paar jaar Bouwkunde studeerde, meet eerst alles in de ruimte op. Vervolgens maakt ze plattegronden en schetsen die ze verwerkt tot een perspectieftekening. Deze gebruikt ze als basis voor meerdere schilderijen van hetzelfde onderwerp. De tekening blijft vaak grotendeels zichtbaar. Haar schilderijen bestaan vaak uit imposante, historische ruimtes. Hier zoekt zij naar stilte. De duizelingwekkende precisie van perspectief in combinatie met het invallend licht maakt haar werk mystiek.

Galerie Mokum neemt het werk van Stijn Rietman en Mara van Laaren dit jaar trouwens mee naar de KunstRai! De beurs is van 4 t/m 8 april.

Stijn Rietman & Mara van Laaren
24 maart t/m 22 april 2018

Galerie Mokum
Oudezijds Voorburgwal 334
Amsterdam

Galerie Mokum - Mara van Laaren
Mara van Laaren – 2018 – Museum Van Loon Tuin- 105 x 100cm – olieverf op doek
Galerie Mokum - Mara van Laaren
Mara van Laaren – 2018 – Oude Kerk Spiegelkamer II – 100 x 77 cm- olieverf op doek
Galerie Mokum - Stijn Rietman
Stijn Rietman – Meetfoutjes – Olie- en Acrylverf op Masonite – 31.5 x 31.5 cm – 2018
Galerie Mokum - Stijn Rietman
Stijn Rietman – Muurtje – Olie- en Acrylverf op Masonite – 31.5 x 31.5 cm – 2018
Galerie Mokum - Stijn Rietman
Stijn Rietman – Vergadering van Markers – Olieverf op Masonite – 26.1 x 26.1 cm – 2018
Galerie Mokum - Stijn Rietman
Stijn Rietman – Wegwerpstilte – Olieverf op linnen – 90 x 90 cm – 2018