Het nieuwe Munchmuseum in Oslo is klaar

Munch Museum Oslo
Foto: Adrià Goula

Het Munchmuseum (Munch Museet) in Oslo heeft een nieuwe locatie. Het splinternieuwe gebouw van architectenbureau Estudio Herreros is te vinden in de wijk Bjørvika langs de oevers van het Oslofjord. Op 22 oktober is de officiële opening.

Oslo heeft de laatste jaren een geweldige metamorfose doorgaan. Industrie langs het water heeft plaatsgemaakt voor moderne nieuwbouw met veel ruimte voor kunst en cultuur. Denk aan het Astrup-Fearnleymuseum voor Moderne Kunst, het Operahuis en recent de Deichman Bjørvika-bibliotheek. Het gloednieuwe Munchmuseum mag zich nu aan dit rijtje toevoegen.

Knikje

Opvallend aan het museum is het knikje aan de bovenkant van het gebouw. Het museum lijkt daardoor een buiging te maken naar het water, de stad en vooral het Operahuis. Hierdoor heb je op de bovenste verdieping (de 13de) een prachtig uitzicht over Oslo en het Oslofjord, maar het gaat natuurlijk vooral om het museum zelf. Het nieuwe Munchmuseum is namelijk 5 keer groter qua oppervlak dan het oude Munchmuseum in de wijk Tøyen.

Hoogtepunten in het museum zijn natuurlijk de twee versies van De Schreeuw. Bijzonder aan het nieuwe museum is dat deze niet ver ligt van de heuvel waar Edvard Munch de inspiratie voor zijn beroemde werk kreeg. Een bezoek aan die plek en het nabijgelegen Ekebergparken Sculpture Park zijn overigens een aanrader als je toch in de buurt bent. Een ander opvallend werk dat in het museum te zien zal zijn is Alma Mater, een werk van 11 meter breed en 4.8 meter hoog. Doordat sommige zalen 7 meter hoog zijn krijgt dit werk alle ruimte.

Duurzaam

Het gebouw is zoveel mogelijk van gerecyclede en duurzame materialen gemaakt, waarvan de panelen van geperforeerd aluminium aan de buitenkant het opvallendst zijn. Het museum is ook zodanig ingericht dat de kosten voor koelen en verwarmen zo laag mogelijk zijn. Naast de vaste collectie van het museum zal er ook een expositie te zien zijn over de geschiedenis van Oslo.

Met de opening van het Munchmuseum in oktober zijn ze in Oslo nog niet klaar. Zo zal in juni 2022 het vernieuwde Nationaal Museum (Nasjonalgalleriet) open gaan. Ook hier is een versie van De Schreeuw te zien. Daarnaast zijn er plannen voor nieuwbouw van het Kon-Tiki Museet, waar onder andere het vlot van antropoloog en avonturier Thor Heyerdahl te zien is. Voor het ontwerp van dit museum is de hulp van Snøhetta gevraagd.

Munch Museum Oslo
Foto: Ivar Kvaal
Munch Museum Oslo
Foto: Adrià Goula
Munch Museum Oslo
Foto: Adrià Goula
Munch Museum Oslo
Foto: Adrià Goula
Munch Museum Oslo
Foto: Adrià Goula
Munch Museum Oslo
Foto: Adrià Goula

Volg ons op Facebook