Sony WF-1000XM4 aangekondigd

Sony WF-1000XM4 aangekondigd

We hebben ze nog niet zelf kunnen testen, maar wat Sony tijdens een recente persconferentie liet zien van WF-1000XM4 is indrukwekkend.

Meest opvallend is het vernieuwde design, wat nu niet meer uitsteekt uit het oor maar een fraaie ronde vorm heeft. Daarbij is het formaat van het oplaaddoosje met 40% afgenomen ten opzichte van dan diens M3-voorganger. De 24 uur aan oplaadcapaciteit welke ingebouwd is, laadt ook snel op, waardoor in vijf minuten weer voor een uur aan muziek ervaren kan worden.

Hoopvol

Met een adviesprijs van 280 euro kiest Sony duidelijk voor het hogere marktsegment waar we ook de buds van onder andere Bose in vinden. Hiervoor krijg je echter een hoop terug en zeker in de vorm van de geluidservaring. Details daarover wanneer we hands-on gaan, maar voor nu stemt vooral Sony’s belofte omtrent de Bluetooth verbinding ons hoopvol. In wat Sony High-Resolution Audio Wireless noemt, daagt LDAC ongeveer drie keer zoveel data over als conventionele Bluetooth-audio en dit met de maximale snelheid van 990 kbps. Hiermee zou de audiokwaliteit haast dat van een bekabelde verbinding moeten kunnen evenaren.

Slimme systemen

Een combinatie van de nieuwe Noise Isolation-oordoppen – de zachte tips – gemaakt van polyurethaan en de nieuwe processor voor noise cancellation moeten zorgen voor de meest optimale uitsluiting van ongewenst omgevingsgeluid. Daarbij wordt het systeem ook bewust van de omgeving door middel van de microfoons, wat op winderige locaties natuurlijk geluid automatisch onderdrukt. Ook interessant zal zijn hoe de voice-to-chat functies gaan werken. Naast integratie met de diverse assistenten, pauzeert dit in essentie automatisch de muziek wanneer een gesprek gedetecteerd wordt – ofwel wanneer iemand in de supermarkt je aanspreekt die je anders misschien niet gehoord had. Hoe dit gaat functioneren wanneer je eigen stem meespeelt staat op de lijst om getest te worden.

Mics en een kanttekening

Over de microfoons gesproken lijken ook deze veel aandacht gehad te hebben, waardoor bellen en vergaderingen van hogere kwaliteit moeten worden. Hierbij wordt gebruik gemaakt van een sensor die trilling in het bot oppikt en beamforming. Het geheel moet ertoe leiden dat de stem exact wordt opgepikt, iets waar de meeste buds nog moeite mee hebben. Jammer genoeg is al wel bekend dat de Sony WH-1000XM4 niet meerdere connecties tegelijk accepteert. Muziek luisteren vanaf een computer en daarna snel een telefoontje beantwoorden over dezelfde oordoppen is dus (nog) geen optie.

Al met al is er veel meer te vertellen over de headphones, maar daar wacht ik liever mee totdat ik de doppen zelf heb kunnen ervaren in de echte wereld. Voor nu zien de WH-1000XM4 er ontzettend goed uit. De ear buds verschijnen in deze maand in Europa en wij kunnen alvast niet wachten.

Sander Noordijk

Sony WF-1000XM4 aangekondigd

Sony WF-1000XM4 aangekondigd

Sony WF-1000XM4 aangekondigd