Whisky Ginger Ale is de nieuwe Gin Tonic

lekkere highball

De afgelopen jaren was de Gin Tonic de grote hit in de horeca, maar langzaam maar zeker neemt Whisky met Ginger Ale dat stokje over.

Het Ierse Jameson is een van de bekendste merken die al een tijdje inzet op de combinatie met Ginger Ale, maar andere merken zetten ook in op deze trend. Het recept is, zoals bij elke Highball, simpel, maar alles hangt wel af van de juiste ingrediënten.

Goede whisk(e)y

De basis is een goede whisky of whiskey. Er zijn mensen die beweren dat je een mooi fles puur moet drinken en het nooit mag mengen, maar dat vind ik onzin. Een fles 21 jaar oude single malt van 100 euro is natuurlijk een ander verhaal, maar voor een goede Whisky Ginger Ale gebruik je goede whisky.

Jameson is een prima optie om mee te beginnen, maar de standaard whisky’s van bijvoorbeeld The Glenlivet, Glenmorangie of Bowmore (om maar een paar persoonlijke favorieten te noemen) zijn ook een goede keuze. Of kijk eens aan de andere kant van de plas en kies een toegankelijke Amerikaanse whiskey of bourbon.

Mooi glas

Doe dit in een mooi glas (ik heb speciaal voor dit soort drankjes onlangs de Ultima Thule van Iittala gekocht) en voeg de Ginger Ale toe. Ga hiervoor van te voren op zoek naar een goede Ginger Ale. Deze frisdrank vormt immers zo’n 2/3e van je drankje en het zou zonde zijn om een goede whisk(e)y te verpesten met troep uit de supermarkt. Deze theorie gaat ook op als je een Gin Tonic maakt.

Eigenlijk moet je als je frisdrank gebruikt in een cocktail of highball altijd met een boog om de supermarkten heen lopen. Een van de belangrijkste redenen is het soort suiker in frisdrank. In die uit de supermarkt zit meestal suiker dat van maïs is gemaakt. Frisdranken die zijn gemaakt met rietsuiker zijn vele, vele malen lekkerder.

Goede Ginger Ale

Goede Ginger Ales zijn: Fever-Tree Ginger Ale, Fentimans Ginger Ale, Thomas Henry Ginger Ale. Deze zijn alle drie van merken die redelijk makkelijk te vinden zijn in Nederland. Bijvoorbeeld bij de Marqt, de Gall & Gall of online via Dorstlust. Kun je ergens een paar Amerikaanse Ginger Ales op de kop tikken, dan moet je dat zeker doen. Vooral Vernors Ginger Ale is fantastisch. Wil je meer pit, dan kun je de Ginger Ale ook vervangen door een Ginger Beer. De merken die ik hierboven noemde hebben ook een prima Ginger Beer in het assortiment.

Als je de Ginger Ale uit de koelkast hebt gehaald is ijs eigenlijk niet nodig, maar wat ijsblokje zorgen wel voor een mooie presentatie. Voor de garnering kun je een schijfje limoen gebruiken. Proost!
jameson fever tree

Volg ons op Facebook